EK: Grčka neće biti isključena iz Šengena
Foto: AP

Kontrola granica

EK: Grčka neće biti isključena iz Šengena

Planeta -
Evropska komisija saopštila je danas da ne postoje planovi za isključenje Grčke iz Šengen zone, niti za suspenziju tog sporazuma na dve godine.

"Ne postoji takva mogućnost", rekla je Nataša Berto, portparolka evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa na konferenciji za novinare u Briselu.

Ona je pojasnila da je jedina mogućnost aktiviranje članova 19 i 26 sporazuma koji omogućuje ponovno uvođenje graničnih kontrola u okviru Šengena na dve godine u slučaju da se situacija sa kontrolom spoljnih granica EU ne popravi.

ANA navodi pozivajući se na neimenovane izvore iz Brisela da će predlozi EK o aktiviranju ova dva člana biti spremni za dve nedelje, pošto Grčkoj mora da se da rok od tri meseca da popravi "kontinuirane nedostatke".

Maksimalan period za održavanje kontrola na unutrašnjim granicama Šengena, uključujući Nemačku, ističe u maju. Berto je rekla da će odluka o aktiviranju ta dva člana biti doneta kako bi se sačuvao Šengen citirajući izjavu predsednika EK Žan-Klod Junkera - "Spasićemo Šengen primenjujući Šengen".

Na sastanku u Amsterdamu ministri unutrašnjih poslova EU zatražili su ranije danas od Grčke da uloži veće napore radi zaštite spoljnih granica EU i kontrolisanju priliva izbeglica, a neki su čak zapretili Atini da će biti isključena iz zone Šengena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track