GLAVA U TORBI: Ubijeno 2.300 novinara u proteklih 25 godina
Foto: Youtube/Printscreen

Samo 2006. godine ubijeno 155 novinara

GLAVA U TORBI: Ubijeno 2.300 novinara u proteklih 25 godina

Planeta -
BRISEL - Najmanje 2.297 novinara i zaposlenih u medijima ubijeno je u proteklih 25 godina dok su pokušavali da informišu svet o ratovima, revolucijama, kriminalu i korupciji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) u najnovijem izveštaju, upozorivši da ubice i dalje deluju nekažnjeno.

U 1990. godini, prvoj u kojoj je beležen broj ubijenih novinara, taj broj je iznosio 40, ali od 2010. godišnje ih više od 100 smrtno nastrada dok obavljaju svoj posao, prenosi agencija AP, koja je imala uvid u izveštaj na 79 strana koji će biti objavljen sledeće nedelje.

"Poslednjih 10 godina su bile najopasnije", rekao je američkoj agenciji generalni sekretar IFJ Entoni Belendžer, istakavši da je najpogubnija bila 2006. godina kada je 155 novinara ubijeno. Na listi najopasnijih zemalja u proteklih 25 godina je Irak, gde je 309 novinara ubijeno, a najviše otkako su 2003. SAD povele invaziju i rat, dok su iza Iraka po rizičnosti Filipini i Meksiko, precizira američka agencija.

Prema podacima iz izveštaja IFJ, tokom prošle godine u svetu je ubijeno 112 novinara, od kojih 12 u napadu džihadista na redakciju francuskog satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" u Parizu.

Upozorivši na pogoršanje klime nekažnjivosti koja ide na ruku ubicama, a novinare pretvara u "meke mete", IFJ u izveštaju procenjuje da se samo 10 odsto ubistava istraži.

"Ovo je diplomatsko pitanje. Zaustavimo nekažnjivost koja štiti ubice", poručio je Belendžer. IFJ objavljuje izveštaj u trenutku kada britanski parlament u ponedeljek raspravlja o smrtnim slučajevima profesionalnih i amaterskih novinara u konfliktnim zonama, navodi AP dodajući da će IFJ u četvrtak predstaviti izveštaj na značajnom sastanku Uneska u Parizu koji će biti posvećen istom pitanju.

"Ovim izveštajem želimo da ukažemo da je zaista vreme da se nešto učini", rekao je Belendžer. On je upozorio da postoji uznemirujući trend kidnapovanja novinara koje otmičari potom ubijaju, čak najčešće ni ne tražeći prethodno otkup. IFJ navodi da su podaci objavljeni u izveštaju zasnovani na različitim izvorima, uključujući nacionalne ogranke međunarodnog novinarskog saveza u oko 140 zemalja, policijske izvore i političke izveštaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track