(VIDEO) UMOBOLNI BRAKOVI U LIBANU: Ona ima 12, a on bi mogao da joj bude deda
Foto: Printscreen Youtube

Stop dečjim brakovima

(VIDEO) UMOBOLNI BRAKOVI U LIBANU: Ona ima 12, a on bi mogao da joj bude deda

Planeta -
Našminkana devojčica od 12 godina, pozira pred fotografiima i izgleda da će se udati za čoveka srednjih godina, samo je deo ovog šokantnog svadbenog videa.

Ovaj zastrašujući snimak prikazuje čoveka u odelu, koji će biti njen budući muž a koji je najmanje četiri decenije stariji od nje.

Snimano je u Libanu a video je izazvao zgražavanje širom sveta.

Ali, na sreću, mlada i mladoženja su samo glumci koji su angažovani u kampanji KAFA - što znači "dovoljno" na arapskom.

Prikupivši više od 1,7 miliona pregleda od kada se pojavio, snimak prikazuje "prozor u drugi svet" gde su hiljade devojčica u Libanu, Siriji i širom sveta prisiljene na brak.

Skoro 15 miliona mladih devojaka koje su mlađe od osam godina, bile su prisiljene da se udaju za starije muškarce, ponekad i u svojim šezdesetim ili sedamdesetim.

Prema podacima UN više od 1,2 milijardi devojčica će biti prisiljene na dečji brak do 2050. godine.Sada je Vlada u Libanu predstavila zakon za koji se nadaju da će proći a koji će zahtevati od svih brakova da imaju civilnu registraciju u pokušaju da spreče ovakve brakove.

Trenutno roditelji mogu dati dozvolu za svoju decu da se udaju sa devet, dok devojka može da sama pristane na brak sa 14 godina.

Aktivista Maja Amar objasnila je da je cilj ovog videa bio da izgleda šokantno, jer je i sama praksa dečjih brakova takva.

Veruje se da jedna od tri devojčice iz siromašnih i srednje razvijenih porodica stupi u braku pre nego što napuni 18 godina.

A jedna trećina tih devojaka su mlađe od 15 godina.

(Daily Record)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja