(VIDEO) STIŽE NAJBOLJI ČUVAR NEBA: Rusija sutra Iranu šalje S-300!
Foto: Wikipedia

Sve po dogovoru

(VIDEO) STIŽE NAJBOLJI ČUVAR NEBA: Rusija sutra Iranu šalje S-300!

Planeta -
Generalštab Oružanih snaga Irana potvrdio je da će u četvrtak početi isporuka prvog kontingenta ruskih kompleksa S–300 u tu zemlju.

"Sutra će Rusija poslati prvi kontingent sistema S–300 u Iran“, izjavio je pomoćnik šefa generalštaba Oružanih snaga Irana Mustafa Ajzadi.

Prema njegovim rečima, Iran se nada daljem razvoju odnosa sa Rusijom u oblasti vojno–tehničke saradnje. Ranije je izvor rekao da će ministar odbrane Irana Hosejn Dehgan, koji se nalazi u poseti Rusiji, učestvovati u zatvorenoj ceremoniji slanja prvog kontingenta sistema S–300 u Iran.

Pretpostavlja se da će teret sa ruskim PVO sistemima krenuti u Iran Kaspijskim morem iz luke u Astrahanu.

Podsetimo, Iran je u januaru uplatio avans na račun Rusije za kupovinu protivvazdušnih sistema S-300, čime su se stekli svi uslovi za njihovu isporuku, izjavio je pre oko mesec dana zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Foto: AP
Foto: AP

"Uslovi isporuke sistema S-300 su precizirani ugovorom koji je potpisan prošle godine. S obzirom da su pare legle, isporuka može da počne“, rekao je Rogozin.

Istovremeno, Iran je povukao tužbu protiv Rusije koja je prethodno podignuta na Arbitražnom sudu u Ženevi. Iran i Rusija potpisali su 2007. godine ugovor o isporuci S-300 u vrednosti oko 900 miliona dolara. Međutim, nakon uvođenja sankciji Iranu, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev obustavio je proces isporuke zbog čega se Teheran obratio Arbitražnom sudu u Ženevi, tražeći kompenzaciju u iznosu od 4,2 milijarde dolara.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track