UDARNA VEST: O pogibiji sprskih državljana u Libiji izvestili najveći svetski mediji!
Foto: AP

Od BBC do CNN

UDARNA VEST: O pogibiji sprskih državljana u Libiji izvestili najveći svetski mediji!

Planeta -
Pogibija dvoje otetih službenika ambasade Srbije u Libiji u američkom vazdušnom napadu na bazu ID je među udarnim vestima u brojnim svetskim medijima.

Svetske agencije, među kojima su i britanski Rojters, američki AP i francuski AFP, prenele su vest pod oznakom "hitno", a o stradanju sprskih službenika izvestile su i regionalne agencije Hina i Fena.

Rojters prenosi da se veruje da je dvoje srpskih službenika među 50 poginulih u vazdušnim napadima SAD u Libiji, kao i da je gradonačlnik Sabrate Husain al Tavadi rekao da su libijski zvaničnici poslali fotografije tela srpskim diplomatama na identifikaciju.

Britanska agencija dodaje i da je libijski javni branilac naveo da je jedan od šestoro preživelih ranjenika rekao tužilaštvu da su u zgradi, koja je pogođena, bili članovi Islamske države koji su nedavno došli u Libiju na obuku kako bi potom izvršili terorističke napade u Tunisu.

Međutim, al Tavadi tvrdi da je zgrada korišćena za sastanke i druga delovanja, ali ne i za obuku, ističe Rojters. O konferenciji šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, povodom pogibije dvoje srpskih državljana, izvestile su radio-televizijske mreže, poput američke CNN, britanske BBC i ruske Raša tudej.

BBC je preneo da je ministar spoljnih poslova Srbije rekao da se veruje da je dvoje srpskih službenika, koji su kidnapovani 8. novembra prošle godine, ubijeno u vazdušnim napadima američkih snaga.

CNN je javio da srpski državljani ubijeni u napadima američkih snaga čija meta je bio visoki operativac terorističke grupe iz Tunisa Nuredin Čučan, a da nije jasno da li je i on stradao u napadu.

Uz izjavu Dačića da se veruje da je dvoje otetih srpskih službenika stradalo u napadima SAD na kamp za obuku Islamske države, "Raša tudej" navodi i da je šef srpske diplomatije rekao da su otmičari imali finansijske interese. AP je u tekstu u kojem navodi izjavu Dačića o pogibiji otetih srpskih državljana u Libiji, naveo da je Libijska oružana grupa Specijalne snage za odvraćanja (Special Deterrent Forces) objavila na svojoj Fejsbuk stranici da su dva tela dovezena na aerodrom Matiga u Tripoliju.

Na fotografiji, koje je ova grupa postavila na Fejsbuku, vidi se pogrebno vozilo u kojem su dva zelena kovčega, tvrdi AP.

Pored objave da se veruje da su Stanković i Stepić ubijeni u vazdušnim napadima američkih vojnih snaga u Libiji, AFP podseća da su srpski službenici oteti 8. novembra u Sabrati, 70 kilometara zapadno od Tripolija dok su se u konvoju kretali ka granici sa Tunisom.

Hrvatska agencija Hina i bosanska agencija Fena prenele su da je vest o pogibiji dvoje službenika agenciji Tanjug poslao zamenik urednika Libijskog Heralda Najdžel Eš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track