(VIDEO) TRAMP RAZBIO RIVALA: Džeb Buš na ivici suza posle milijarderove pobede u Južnoj Karolini
Foto: AP

Izborna trka

(VIDEO) TRAMP RAZBIO RIVALA: Džeb Buš na ivici suza posle milijarderove pobede u Južnoj Karolini

Planeta -
Sada se Donald Tramp ubedljivo izdvojio među republikancima koji pretenduju na stranačku nominaciju za kandidaturu na predsedničkim izborima u SAD.

Američki milijarder Donald Tramp ubedljivi je pobednik unutarstranačkih izbora u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, čime je učvrstio svoj status favorita u trci za republikansku nominaciju.

Senatori Ted Kruz i Marko Rubio borili su se za drugo mesto, prenosi AP. Kad je obrađeno 73 posto glasova, ispostavilo se da je Tramp je u Južnoj Karolini dobio 33,1 odsto glasova, Rubio 22,3 posto, a Kruz 21,7 posto.

Razočaran: Ted Kruz je osvojio tek treće mesto (Foto: Reuters)
Razočaran: Ted Kruz je osvojio tek treće mesto (Foto: Reuters)

Iznenađenje je to što je guverner Floride Džeb Buš, kome su i brat i otac bili predsednici SAD, posle poraza u Južnoj Karolini saopštio da se povlači iz kampanje. Bušu za spas blede predsedničke kampanje nije bilo dovoljno ni poznato prezime, niti politički pedigre, ali ni donatori dubokog džepa, ocenjuje AFP.

"Večeras suspendujem svoju kampanju", izjavio je Buš, koji je bio na ivici suza nakon razočaranja u Južnoj Karolini, i dodao: "Ponosan sam na kampanju koju smo vodili da bismo ujedinili našu zemlju." Udarac za Džeba Buša nije samo to što je izgubio u Južnoj Karolini, u kojoj je njegova porodica uvek imala veliku podršku, nego i to što je ubedljvo trijumfovao baš Tramp, koji mu se tokom čitave kampanje izrugivao i nipodaštavao ga.

U trci za nominaciju Demokratske stranke, Hilari Klinton je u Nevadi za dlaku pobedila svog rivala Bernija Sandersa. Posle 57 odsto prebrojanih rezultata, Klintonova vodi sa 52 odsto glasova, dok je Sanders dobio 48 procenata, prenosi Rojters. Pobeda Klintonove u Nevadi nagoveštava da bi trka za nominaciju demokratskog predsedničkog kandidata mogla biti duga i žestoka, navodi Rojters.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track