DAVUTOGLU: Jedan od lidera opozicije sarađuje s teroristima kako bi Tursku uvukao u haos
Foto: Anadolija

Optužbe

DAVUTOGLU: Jedan od lidera opozicije sarađuje s teroristima kako bi Tursku uvukao u haos

Planeta -
Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da je lider jedne od opozicionih partija kovao zaveru protiv države i sarađivao sa teroristima da, kako je kazao, "Tursku uvuče u haos".

"Njihova namera nikako nije mir i spokoj u zemlji, nego da Tursku uvuku u haos i da sarađuju s teroristima", rekao je Davutoglu u Ankari, odgovarajući na pitanja o pozivu na masovne proteste u Dijarbakiru lidera prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Selahatina Demirtasa.

"To nećemo dozvoliti. Želim to posebno da naglasim", rekao je Davutoglu na konferenciji za medije.

Lider opozicione Narodne demokratske partije (HDP) u ponedeljak je pozvao javnost na masovne proteste koji nisu odobreni od strane nadležnih organa, a koji su najavljeni pod navodnim zahtevom da se okončaju višenedeljne antiterorističke operacije protiv PKK-a i ukine policijski sat u tom gradu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Davutoglu je danas ipak poručio kako će na tom području biti nastavljene aktivnosti sve dok, kako je kazao, "na tom mestu ne bude naoružanih osoba".

S druge strane, turske snage sigurnosti pojačale su kontrolu na ulazima u distrikt Sur u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir u kojoj je Demirtas pozvao javnost na masovne proteste. Na samim ulascima u Sur policija vrši kontrolu svih vozila i u grad puštaju isključivo ljude s prebivalištem u njemu. I unutar grada su pojačane sigurnosne mere, a nadležne službe uklanjaju automobile s parkinga u samom centru grada.

Jugoistok Turske je od prošlog leta poprište pojačanih aktivnosti terorističke organizacije PKK, a od sredine decembra prošle godine turske snage sigurnosti sprovode opsežne antiterorističke operacije, najintenzivnije upravo u provincijama Dijarbakir i Sirnak.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track