ŠPANIJA OPET BEZ PREMIJERA: Ni lider socijalista nije dobio podršku parlamenta
Foto: Reuters 2 Mart 2016

Politička kriza

ŠPANIJA OPET BEZ PREMIJERA: Ni lider socijalista nije dobio podršku parlamenta

Planeta -
Lider španskih Socijalista Pedro Sančes nije danas u parlamentu dobio dovoljno glasova da bi postao novi španski premijer, budući da je dobio podršku samo 130 od ukupno 350 poslanika.

Za Sančesa su glasali Socijalisti i nova liberalna stranka Sjudadanos, dok su protiv njegovog imenovanja za premijera glasali poslanici vladajuće konzervativne Narodne partije, stranke Podemos, koja se protivi merama štednje, bivša komunistička stranka "Iskjerda Unida" i četiri regionalne stranke iz Baskije i Katalonije, preneo je Rojters.

Iako danas nije osvojio apsolutnu većinu glasova, Sančes još može da postane premijer ako na drugom glasanju u petak osvoji prostu većinu glasova, iako je taj scenario malo verovatan, budući da su stranke koje su danas glasale protiv njega već saopštile da do petka neće promeniti mišljenje.

Španski kralj poverio je Sančesu mandat za formiranje vlade, nakon što vršilac dužnosti premijera iz redova konzervativaca Marijano Rahoj nije uspeo da dobije dovoljnu podršku drugih partija, posle izbora u decembru, na kojima njegova Narodna stranka, iako pobednik sa 119 mandata, nije osvojila apsolutnu većinu.

Sančes, čiji su socijalisti osvojili 89 od 350 mesta u parlamentu, potpisao je prošle nedelje sporazum sa liderom stranke Sjudadanos Albertom Riverom, koja je osvojila 40 poslaničkih mesta.

Ukoliko i drugi krug glasanja u parlamentu bude neuspešan, Španci će ponovo izaći na birališta na leto. Španski poslovni lideri upozorili su da bi ponovni izlazak na birališta bio "neshvatljiv neuspeh", u državi koja se oporavlja od teške ekonomske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track