JUŽNA KOREJA I SAD POČELI VOJNE VEŽBE: Ne haju za nuklearne pretnje Severne Koreje
Foto: Ap 14 Maj 2014

Zveckanje oružjem

JUŽNA KOREJA I SAD POČELI VOJNE VEŽBE: Ne haju za nuklearne pretnje Severne Koreje

Planeta -
Južna Koreja i SAD počele su danas najveće zajedničke vojne vežbe, što je izazvalo nova upozorenja Severne Koreje da će "bez pravljenja razlike među ciljevima" izvesti nuklearne napade na te dve zemlje.

U najobimnijim vojnim vežbama do sada učestvuje više od 300.000 južnokorejskih i 17.000 američkih vojnika, kao i strateški brodovi američke mornarice i letelice, prenele su agencije. Saveznici će uvežbavati precizne napade na severnokorejsko rukovodstvo i nuklearni i raketni arsenal te zemlje u slučaju ratu, javila je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na vojne izvore.

Američko-južnokorejska vojna komanda saopštila je da je obavestila Severnu Koreju o "neprovokativnoj prirodi tih vežbi", navodi Rojters. Godišnje vojne vežbe uvek podižu tenzije na podeljenom Korejskom poluostrvu, a ove godine je situacija izuzetno nestabilna s obzirom na nedavne nuklearne probe i lansiranje rakete dugog dometa Pjongjanga, koji je sada gnevan zbog nametanja sankcija UN, ocenjuje AFP.

Nacionalna vojna komisija Severne Koreje saopštila je nekoliko sati pred početak današnjih vežbi da je spremna za vojnu kontraofanzivu uz korišćenje svih vojnih raspoloživih sredstava. "Pošto se zajedničke vojne vežbe koje organizuju neprijatelji smatraju najneskrivenijim nuklearnim ratnim vežbama koje imaju za cilj narušavanje suvereniteta Severne Koreje, njena vojna protivmera biće ofanzivni nuklearni napadi iz predostrožnosti kako bi izašla na kraj sa njima", navodi se u saopštenju.

Komisija navodi da je planove o takvim napadima izradila Vrhovna komanda Korejske narodne vojske, a ratifikovao ih je severnokorejski lider Kim Džon-un, a ističe da će planovi biti sprovedeni u delo u slučaju bilo kakve vojne akcije neprijatelja Pjongjanga. Pretnja je upućena nekoliko dana nakon što je Kim Džong-un naložio da se nuklearni arsenal stavi u pripravnost, kao odgovor na rezoluciju o sankcijama koju je prošle nedelje usvojio Savet bezbednosti UN.

Pjongjang je i ranije upućivao takve pretnje nuklearnim napadima, obično tokom perioda pojačanih vojnih tenzija, podseća AFP. Iako je poznato da Severna Koreja ima male zalihe nuklearnih bojevih glava, eksperti su podeljeni kad je reč o sposobnosti da se one namontiraju na funkcionalan sistem za ispaljivanje raketa. U Seulu je Ministarstvo odbrane upozorilo Pjongjang da će, u slučaju provokacije, južnokorejska vojska odgovoriti "strogo i nemilosrdno", kako je novinarima rekao portparol Ministarstva Mun Sang-gjun.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da nije uočilo znake bilo kakve neoubičajene vojne aktivnosti Pjongjanga. Najnovije sankcije UN nametnute Severnoj Koreji pripremile su SAD i Kina kao kaznu za njenu nuklearnu probu i lansiranje satelita, za koje Vašington i druge zemlje kažu da je, zapravo, testiranje balističke raketne tehnologije. Vojske Južne Koreje i SAD počele su u petak pregovore o raspoređivanju modernog antiraketnog sisitema THAAD u Južnoj Koreji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track