Nekom Dan Evrope, a nekom Dan Pobede

Evropa slavi

Nekom Dan Evrope, a nekom Dan Pobede

Planeta -
U većini institucija EU zaposleni danas imaju slobodan dan, a Brisel će Dan Evrope proslaviti ovog vikenda, manifestacijom Otvorena vrata Evrope

BRISEL - U Evropi se danas slave Dan Evrope, kojim se obeležava 62 godine od Šumanove deklaracije, i Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope slavi se širom starog kontinenta a u prestonici EU u Briselu, manifestacije su planirane za vikend, dok se centralna manifestacija povodom Dana pobede održava u Moskvi. Evropski zvaničnici naglasili su povodom Dana Evrope značaj daljeg širenja EU za mir i stabilnost na kontinentu.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je između ostalog da je evropska perspektiva jedini način da se izbegnu novi ratovi na prostoru bivše Jugoslavije.

On je specijalnoj emisiji Juronjuza rekao da zemlje bivše Jugoslavije moraju da ispune sve uslove za članstvo, ali da je njihova budućnost "evropska budućnost, inače ćemo ponovo imati rat u Evropi"."EU nije samo garant mira, nego i garant demokratije, i zato su te zemlje ušle u Uniju" rekao je Rompej, navodeći primere Španije, Portugalije i Grčke, koje su se okrenule EU nakon što su odlučile da trajno odbace diktaturu i fašizam.

Predsednik Evropskog saveta je rekao i da je raspad EU nezamisliv, jer građani ogromne većine zemalja članica žele ostanak u Uniji i evrozoni. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je danas da će Evropa nastaviti da aktivno radi na rešavanju globalnih problema, a da je pred njom presudna godina za oporavak.

Ističući da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo i na istoriju i na budućnost integracije Evrope, ona je kazala da su "zajedničke vrednosti koje nas povezuju važnije nego ikad".

Evropski komesar za proširenje Štefan File ističe da je EU, uprkos teškoćama, još izvor nadahnuća i da je proširenje deo njene genetske strukture."Hrvatska će nam se uskoro pridružiti, Srbija je dobila status kandidata za članstvo, a pregovori sa Crnom Gorom treba da počnu idućeg meseca", dodao je File uz napomenu da trenutna kriza u Uniji nije izazvana proširenjem, već globalizacijom i da je proces proširenja "deo rešenja, a ne deo problema".Dan Evrope se obeležava u znak sećanja na viziju francuskog državnika Roberta Šumana, koji se smatra duhovnim ocem EU.

U Varšavi se održava Šumanova parada, a u praktično svim evropskim prestonicama organizuju se manifestacije povodom 9. maja 1950. godine, kada je Šuman u deklaraciji izneo viziju ujedinjene, nadnacionalne Evrope.

U većini institucija EU zaposleni danas imaju slobodan dan, a Brisel će Dan Evrope proslaviti ovog vikenda, manifestacijom Otvorena vrata Evrope, gde će građani imati prilike da iznutra razgledaju zgrade Evropske komisije i Saveta, uz brojne kulturne manifestacije.

U Rusiji se danas slavi Dan pobede u znak sećanja na pobedu nad fašizmom Drugom svetskom ratu. Ovaj najveći ruski nacionalni praznik obeležen je tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, a predsednik Rusije Vladimir Putin poručio da svi treba da se sete zašto je počeo Drugi svetski rat rat i da analiziraju lekcije iz prošlosti koje su i danas aktuelne.

Pored Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, defileu vojnika i tehnike prisustvovali su najviši ruski zvaničnici, veterani Drugog svetskog rata, članovi diplomatskog kora, novinari i hiljade zvanica.Rusija vodi politiku jačanja globalne bezbednosti, izjavio je u obraćanju učesnicima i gostima Putin.On je naveo da je Drugi svetski rat bio neizbežan, jer agresivne namere nacista nisu blagovremeno naišle na organizovan otpor, zbog čega je čovečanstvo moralo da plati ogromnu cenu, a najveću tadašnji Sovjetski Savez.

Rusija je odredila tok događaja Drugog svetskog rata i donela slobodu narodima širom sveta, podsetio je ruski predsednik.On je zahvalio svim državama koje su stupile u antifašističku borbu i dale doprinos uništenju strašnog neprijatelja, a zatim naglasio da svi treba da se sete zašto je počeo taj rat i da analiziraju lekcije iz prošlosti koje su i danas aktuelne.

"Želim danas da naglasim, samo striktno poštovanje međunarodnih normi, poštovanje nacionalnog suvereniteta i samostalnog izbora svih naroda, neke su od potpunih garancija da se tragedija prošlog rata neće ponoviti", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track