BELGIJA OPET U STRAHU: Na meti džihadista premijer i parlament
Foto: Dragana Udovičić

Strah od terorizma

BELGIJA OPET U STRAHU: Na meti džihadista premijer i parlament

Planeta -
U Belgiji vlada strah od novih atentata i listovi Eko,Tejd i Morgen su obelodanili da je istraga utvrdila da su i samo sedište vlade, premijer Šarl Mišel, njegova rezidencija, kao i parlament na meti još ne sasvim razbijene mreže islamskih terorista.

Policija je to utvrdila pošto je planove sedišta vlade i premijerove rezidencije, u blizini američke ambasade, pronašla u kompjuteru terorističke grupe koja je eksplozivom na briselskom aerodromu i metrou ubila 35 i ranila preko 300 ljudi. Kako navode belgijski listovi, kompjuter s nacrtima i fotografijama prostorija i ulaza u sedište vlade i premijerove rezidencije je otkriven u stanu iz kojeg su atentatori 22.marta krenuli u samoubilačke akcije i sada su sve zgrade vlade i drugih institucija vlasti stavljene pod pojačanu zaštitu policije i vojske.

Sadržinu kompjutera koji su za sobom ostavili teroristi sad temeljito dešifruju i ispituju i pripadnici američke policije FBI koji su došli da pomognu belgijskim vlastima u istrazi posle atentata i nastojanjima da se otkriju i drugi odbegli teroristi. Velike nedoumice i dalje vladaju oko načina na koji su policije i obaveštajne službe Belgije i drugih evropskih zemalja tragale za teroristima, jer se znalo da je Islamska država Iraka i Sirije u jesen prošle godine uputila u Evropu nekoliko desetina svojih obučenih pripadnika i samoubica s ciljem da ubiju što više ljudi i nanesu štetu vitalnim objektima.

Tako je holandski ministar Ard van den Ster saopštio u parlamentu da je pet dana pre atentata belgijskim vlastima preneta informacija koju je Holandiji dostavila američka policija da se traga za Kalidom Bakrauijem, koji se razneo 22. marta u briselskom metrou i ubio 20 ljudi, zato što je utvrđeno da je "islamski ekstremista, kriminalac koji vrbuje" ljude za odlazak u džihad u Siriju. Direktor belgijske kriminalističke policije Klod Fonten je izjavio da to nije tačno, mada je 17. marta jedan član holandske pravosudne policije bio u Briselu i razgovarao s belgijskim kolegama, ali nije preneo nikakva saznanja američkog Federalnog istražnog biroa da je posebno kamikaza - bombaš u metrou Kalid Bakraui na spisku islamskih ekstremista i terorista.

Na ove nejasnoće u istrazi se, navode belgijski i zapadnoevropski komentatori, nadovezuje i puštanje iz zatvora Fejsala Šefua, za koga je najpre rečeno da je najverovatnije treći terorista, s kapom, koji se vidi na video snimku, a koji je uspeo da pobegne posle samoubilačkog napada Ibrahima Bakrauija i još jedne strahovite eksplozije na aerodromu.

Izvori istrage su medijima preneli da je do hapšenja Šefua došlo zahvaljujući tome što su ga prepoznali taksista koji je na aerdrom vozio teroriste, kao i jedan policajac. Istražne vlasti Šefua ipak i dalje drže pod policijskom paskom i ispituju ga zbog "učešća u terorističkom poduhvatu". Belgijski državni sekretar za imigraciju Teo Franken je prethodno ocenio da je Šefu "džihadista ekstremista", dok je gradonačelnik Brisela Ivan Majer izjavio da žali zbog oslobađanja Šefua zato što je on "borbeni ekstremista" koji je vrbovao islamiste za odlazak u džihad u Siriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track