Najnovije vesti

SUDIJE ANTONETI I NIJANG NA ŠEŠELJEVOJ STRANI: Otcepljenje Hrvatske i ostalih izazvalo rat u SFRJ!

Italijanka Latanci objasnila zašto nije mogla da osudi lidera SRS

SUDIJE ANTONETI I NIJANG NA ŠEŠELJEVOJ STRANI: Otcepljenje Hrvatske i ostalih izazvalo rat u SFRJ!

Planeta
00:00h
Hrvatski portali objavili su da je u svom obrazloženju zbog čega Vojislav Šešelj ne bi trebalo da bude oslobođen, sudija Flavija Latanci napisala da je većina sudija Tribunala ocenila cepanje Jugoslavije kao nezakonito.

Tako je Jutarnji list pod naslovom "Sutkinja koja je htjela osuditi Šešelja "Za moje kolege jedini uzrok rata u bivšoj Jugoslaviji je nezakonito otcepljenje Hrvatske i drugih država!"" preneo čitavo obrazloženje sudije.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Inače, u njemu se može videti pasus koji je očigledno zaintrigirao javnost u Hrvatskoj a u kojem doslovce piše: "Napominjem, isto tako, da se većina članova Veća oslanja na razloge koji nisu relevantni da bi isključila odgovornost Vojislava Šešelja. Tako, na primer, većina članova Veća koristi jedan element koji je relevantan za rekonstrukciju opšteg istorijskog konteksta, kao što je ratna situacija u bivšoj Jugoslaviji, čiji je jedini uzrok, po mišljenju većine članova Veća, bilo nezakonito otcepljenje, kao element koji je relevantan za njihove konstatacije u vezi sa zločinima počinjenim na terenu ili krivičnom odgovornošću."

Informacija za javnost o delimično suprotnom mišljenju sudije Latanci u Presudi u postupku protiv Vojislava Šešelja

Pretresno veće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je oslobodilo krivice Vojislava Šešelja, srpskog političara, predsednika Srpske radikalne stranke i poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Vojislav Šešelj se teretio po 9 tačaka, od kojih po 3 za zločine protiv čovečnosti (progon, deportacija i nečovečna dela ili prisilnopremeštanje) i po 6 za ratne zločine (ubistvo, mučenje i okrutno postupanje, bezobzirnorazaranje, uništavanje ili nanošenje štete ustanovama posvećenim religiji ili obrazovanju,pljačkanje javne ili privatne imovine). Teretio se da je direktno počinio, podsticao,pomagao i podrţavao zločine koje su počinile srpske snage u periodu od avgusta 1991. doseptembra 1993, ili da je sudelovao u njihovom počinjenju svojim učešćem u udruţenomzločinačkom poduhvatu. Sudija Latanci se nije sloţila s većinom zaključaka većine članova Veća. Sudija Lattanzi napominje da većina članova Veća nije uzela u obzir klimu zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izlagao svedoke. Sudija Latanci takođe zaključuje da, suprotno obavezi Pretresnog veća da pruži obrazloženu presudu, kako radi optuženog, tako i radi tužilaštva, većina članova Veća nije pružila dovoljno obrazloženja, ili nikakvo obrazloženje,kojima bi potkrepilo svoje zaključke.

Htela da osudi Šešelja: Flavija Latanci
Htela da osudi Šešelja: Flavija Latanci

Sudija Latanci je takođe zaključila da se većina članova veća oslanja na razloge koji nisu relevantni da bi se isključila odgovornost Vojislava Šešelja čime je presuda prepuna razmatranja koja se odnose pre na ius adbellum i naustavno pravo bivše Jugoslavije nego na ius in bello. Na osnovu predočenih dokaza sudija Latanci je uverena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovečnosti, između ostalog i u Vojvodini (Srbija). Sudija Latanci takođe je zaključila da je Veće usvojilo brojne dokaze koji utvrđuju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj da primora nesrbe da napuste delove bivše Jugoslavije činjenjem zločina.

Slično tome, sudija je zaključila da su ispunjeni svi uslovi da se Vojislavu Šešelju izrekne osuđujuća presuda za fizičko počinjenje krivičnog dela progona putem direktnog i javnog omalovažavanja nesrpskih civila u govoru održanom u Hrtkovcima 6. maja 1992. Sudija Latanci takođe smatra da postoje dovoljni dokazi potrebni za zaključak da je Vojislav Šešelj podsticao zločine koji mu se optužnicom stavljaju na teret (sa izuzetkom pljačke) putem svojih huškačkih govora. Sudija takođe zaključuje da nijedan razuman presuditelj o činjenicama nije mogao da odbaci odgovornost Vojislava Šešelja za pomaganje i podržavanje pružanjem materijalne i moralne podrške svojim dobrovoljcima kao i svojim značajnim doprinosom zločinima koji su ti dobrovoljci počinili. Takođe, sudija Latanci napominje da većina članova Veća nije uzela u obzir da li je stanje svesti Vojislava Šešelja (ili mens rea) moguće utvrditi.

Sudija Latanci je zaključila da je bilo dovoljno neposrednih i posrednih dokaza koje je Veće usvojilo na osnovu kojih se može utvrditi potrebna mens rea Vojislava Šešelja tokom čitavog relevantnog perioda. Na kraju, sudija ističe da je činjenica da su dobrovoljci Vojislava Šešelja bili zvanično pod formalnom komandom oružanih snaga irelevantan zaključak kada se analiziraju određeni vidovi odgovornosti, poput podsticanja i pomaganja i podržavanja.

Suprotno tome, sudija Latanci napominje da uključivanje dobrovoljaca u zvanične oružane snage predstavlja dodatni element koji dokazuje postojanje dogovora i saradnje među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata s namerom da se ostvari njihov zločinački cilj etničkog čišćenja.

Kompletan tekst obrazloženja sudije Latanci možete pročitati ovde.

(E.P.K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja