PUTINE, U POLJSKOJ TE ČEKA SMRT: Desničari prete ruskom lideru!
Foto: AP, Reuters 04/2016

TEORIJE ZAVERE

PUTINE, U POLJSKOJ TE ČEKA SMRT: Desničari prete ruskom lideru!

Planeta -

Obeležavanje godišnjice tragedije u Smolensku iskorišćeno da se za pad aviona optuži Vladimir Putin

VARŠAVA - Šest godina od pogibije poljskog predsednika Leha Kačinjskog i 95 članova državne delegacije obeleženo je juče u Poljskoj optužbama na račun ruskog lidera Vladimira Putina i zahtevima da se on kazni.Lider vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski ponovio je juče da ima dokaze da je avionska nesreća koja se dogodila 2010. kod Smolenska u stvari teroristički čin, dok su desničari s ulica poručili da Poljska neće biti suverena dok ne osudi Putina ili na doživotnu robiju, ili na smrtnu kaznu.Dve vladeKačinjski, bivši premijer Poljske i brat blizanac poginulog predsednika, učestvovao je juče u molitvama i polaganju venaca u znak sećanja na žrtve tragedije.On i njegova partija Pravo i pravda tvrde da pad aviona kod Smolenska nije nesreća, već posledica zavere tadašnje poljske i ruske vlade. A više puta je najavio i da ima dokaza za to da se avion raspao u vazduhu, a ne na samoj pisti, kao što piše u zvaničnom izveštaju, gde je krivica svaljena na loše vremenske uslove i pilota.

Komemoracija... Jaroslav Kačinjski (drugi sleva)
Komemoracija... Jaroslav Kačinjski (drugi sleva)

Obeležavanje godišnjice počelo je pred Ambasadom Rusije u Varšavi, gde je oko 150 radikalnijih pristalica poljskih vladajućih konzervativaca na poziv desničarskog lista Gazeta Polska demonstriralo i tražilo oštro kažnjavanje odgovornih.- Dok mi ne kaznimo najsurovijom kaznom koju zakon poznaje odgovorne za smrt predsednika Kačinjskog, nećemo biti suverena država - rekla je režiserka Eva Stankjevič, a prenosi Beta.Unapred osudioGlavni urednik Gazete Polske Tomaš Sakjevič zahtevao je da u novoj istrazi bude saslušan i Vladimir Putin.- Putine, biće ti bolje u poljskom zatvoru nego u ruskom kad budeš osuđen za ubistvo predsednika Kačinjskog - poručio je Sakjevič.Zvanični Kremlj je više puta ove optužbe proglasio apsurdnim i naveo da je međunarodna istraga zaključila da je reč o nesreći.

SmolenskO TRAGEDIJI- Nesreća kod Smolenska dogodila se 10. aprila 2010.- Avion „tupoljev 152“ poljskog predsednika srušio se van piste aerodroma kod Smolenska- Poginulo je 96 članova delegacije i posade- U avionu su bili poljski predsednik Leh Kačinjski, njegova supruga, vojni, državni i sveštenički vrh- Delegacija je krenula na komemoraciju u Katinskoj šumi, gde je 1940. streljano 20.000 poljskih oficira- Istraga je utvrdila da je avion pao zbog guste magle i greške pilota

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track