PUTIN JE REKAO SVOJE: A da li je Vašington išta naučio od ruske intervencije u Siriji?
Foto: Reuters

Zapadni mediji analiziraju situaciju na Bliskom istoku

PUTIN JE REKAO SVOJE: A da li je Vašington išta naučio od ruske intervencije u Siriji?

Planeta -

Niko u Vašingtonu danas ne veruje da su sirijski džihadisti u stanju da pobede združene rusko-sirijske snage

Kako se situacija na terenu u Siriji svakodnevno menja, zapadni mediji očajnički pokušavaju da objasne zašto je Rusija uspela u ratu protiv ISIS, tamo gde su propali pokušaji saveza koji predvode SAD.

Francuski L Figaro piše da je Vladimir Putin jedini bio spreman da ustane i suprotstavi se terorizmu, dok su svi ostali trčali u zaklon, sa parolom "svako za sebe". Putin je imao jasan koncept ko su mu neprijatelji i kako treba da se bori. Da nije uspeo da spase Asada, kada je to bilo najpotrebnije, verske manjine Sirije - hrišćani, jezidi, šiiti i drugi bi bile potpuno zbrisane. Bez ruskih aviona, Palmira nikada ne bi bila ponovo slobodna.

Figaro je uveren da je odlučno protivljenje koje su Rusi pokazali terorizmu Rusiji donelo slavu i pokazalo da je ona ostala verna svojim čuvenim vojnim i diplomatskim temeljima.Ranije je isti list primetio da postoji drastična razlika između dejstava ruskih i sirijskih trupa koje deluju zajedno u borbi protiv terorizma, i neuspešnih pokušaja SAD u Siriji i Iraku. Bivši američki ambasador Čas Frimen je tom listu rekao da su Rusi primenili sjajan strateški plan.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Dok Amerikanci pokušavaju da ubede svet da oni i dalje mogu da se efikasno bore protiv ISIS, američki državni sekretar Džon Keri nije uspeo da natera Rusiju da se odrekne Asada, što je od početka bio glavni cilj SAD.

Vašington Post je takođe predstavio prilično zanimljiv pogled o situaciji u Siriji:

"Za razliku od većine pripadnika američkih specijalnih snaga, koji iza linije fronta trenutno savetuju iračke i sirijske pobunjenike na nivou bataljona i brigada, ruske specijalne snage su na taktičkom nivou učestvovale u borbenim dejstvima, zajedno sa sirijskim trupama. Prisustvo ruskih specijalnih snaga i savetnika na liniji fronta je, zauzvrat, pomoglo da se sirijska vojska i njeni saveznici učvrste svoj položaj i ostvare teritorijalne dobitke širom zemlje".

Dejli Bist ističe da ruski vazdušni udari mogu poslužiti kao dokaz privrženosti Rusije borbi protiv ISIS. Ovaj medij navodi da nema sumnje da je rusko učešće u Siriji preokrenulo tok događaja, a da je pobeda omogućila Rusiji da se prikaže kao branilac civilizacije nad varvarstvom.

Nacionalni interes da ide čak i dalje i priznaje: "Ruska intervencija je pomogla da se tok rata preokrene u korist Asada, a u diplomatskoj areni mnogo doprinela da se potkopa spoljna politika SAD".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Međutim, uticajni kanadski antiglobalistički portal Global Research napomenjuje da Zapad selektivno pristupa izveštavanju iz sirijskog sukoba i borbi protiv Islamske države, na svakom koraku pokušavajući da umanji ulogu ruskih vojnih snaga, i da bi zapadni mediji na sva zvona slavili da su pobedu odneli sirijski pobunjenici, ma koliko brutalni oni bili.

Američki poslovni list Vol strit džurnal naglašava da ograničeno rusko učešće može biti besplatna lekcija za Sjedinjene Države:

"Divan mali rat Vladimira Putina u Siriji nije bio bez problema. Ipak, gospodinu Putinu je trebalo samo šest meseci da pokaže svetu da umereno vojno učešće može da odlučno promeni ravnotežu moći, i da se neće svaka intervencija na Bliskom istoku zaglaviti u blatu. Šteta što je sve to bilo izvedeno u svrhu jačanja dve diktature-u Rusiji i Siriji", piše Vol strit džurnal.

Ovaj dnevnik dalje piše: "Dakle, šta treba SAD da učine u Siriji? Ovo je ideja: Odustati od unitarne države, podržati kurdsku autonomiju u severnoj Siriji i jednu alavitsku državu oko Latakije, koju podržava Rusija, uz uslov da Asad mora da ide. Uništiti ISIS i druge sunitske džihadističke grupe kombinovanjem masivne američke vazdušne podrške sa koalicijom saudijske, egipatske i jordanske vojske".

Nasuprot ovim napisima, tajni planovi Bele kuće i CIA-e za korišćenje ISIS i drugih terorista za rušenje vlade u Damasku i eliminaciju predsednika Asada iz sirijske politike izgledaju veoma nepošteno. Ovaj plan, zajedno sa velikim brojem sličnih, je pažljivo opisan u knjizi koja je išla u prodaju pre nekoliko dana, pod naslovom, "Left of Boom." Nju je napisao bivši operativac CIA koji je direktno učestvovao u velikom broju sličnih "operacija" u Avganistanu, Pakistanu i Siriji - Doug Lauk.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Bela kuća je 2012 imala planove za prisvajanje dela Sirije i njegovo korišćenje za napade protiv vlade u Damasku. Međutim, 2015. godine ova strategija je proširena još dalje kroz publikaciju Instituta Brukings, koju je izradio Michael E. O'Hanlon pod naslovom - "Dekonstruisanje Sirije: Nova strategija za američki najbeznadežniji rat."

Ovaj članak navodi da je jedina šansa za Vašington da postigne iole zadovoljavajući rezultat u Siriji stvaranje konfederacije nekoliko autonomnih regiona. Ovaj plan koji je odobrila Obamina administracija ukazuje da bi Bela kuća trebalo da nastavi da se zalaže za zbacivanje predsednika Sirije.

Međutim, postoji mali problem sa tim planom, jer ni jedna osoba u Vašingtonu danas ne veruje da će džihadisti biti u stanju da pobede zajedničke rusko-sirijske snage, koje ih postepeno potiskuju u celoj Siriji. Možda je zato krajnje vreme za Belu kuću da stavi tačku na svoju dosadašnju politiku na Bliskom istoku. Umesto osmišljavanja lukavih planova protiv Rusije, SAD mogao da konačno mogle da počnu stvarnu borbu protiv ISIS u Iraku i Siriji da bi se svet zaštitio od ove "crne kuge 21. veka".

(New eastern outlook - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track