(VIDEO) SAD MU VEĆ DIŠE ZA VRATOM: Kruz se približio Trampu u trci za glasove delegata
Foto: AP

Američki predsednički izbori

(VIDEO) SAD MU VEĆ DIŠE ZA VRATOM: Kruz se približio Trampu u trci za glasove delegata

Planeta -

Pretendent za nominaciju republikanaca za predsednika SAD Ted Kruz osvojio je na unutarstranačkim izborima u Vajomingu svih 14 glasova delegata i tako smanjio razliku u odnosu na republikanskog favorita Donalda Trampa.

Kruz sada ima 553 delegata prema Trampovih 758, pokazuju podaci Si-En-Ena, a da bi osvojio predsedničku nominaciju svoje stranke, kandidatu je potrebno 1.237 delegata, prenela je agencija AFP.

"Hvala vam, građani Vajominga!", napisao je Kruz na Tviteru. "Dobili smo ogromnu podršku od vas, koja je rezultovala ovom ključnom pobedom na Republikanskoj konvenciji u Vajomingu. To predstavlja još jedan korak na našem putu ka osvajanju stranačke nominacije", istakao je Kruz.

Kruzova pobeda u Vajomingu bila je očekivana jer je on u toj konzervativnoj saveznoj državi sprovodio kampanju, za razliku od njegovog rivala Trampa. Milijarder se fokusirao na kampanju u Njujorku, koja nosi veliki broj delegata i održava se u utorak.

Kruz je u obraćanju članovima svoje stranke u Vajomingu pre glasanja rekao kako očekuje borbu na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Klivlendu u julu, na kojoj će biti izabran kandidat te stranke za predsednika SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track