NEZAPAMĆEN ZEMLJOTRES U EKVADORU: Broj mrtvih dostigao 350, traga se za preživelima
Foto: Reuters

Crni bilans

NEZAPAMĆEN ZEMLJOTRES U EKVADORU: Broj mrtvih dostigao 350, traga se za preživelima

Planeta -

Broj poginulih u dosad najjačem zemljotresu koji je pogodio Ekvador je porastao na 350, a spasioci još uvek tragaju za preživelima u ruševinama.

Predsednik te zemlje Rafael Korea izrazio je ranije strahovanje da će broj poginulih "narasti, i to značajno". Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je pogodio Ekvador u subotu kasno naveče, porušivši pritom domove i hotele duž Pacifičke obale popularne kod turista, a nekoliko gradova je gotovo potpuno sravnjeno sa zemljom, prenela je agencija AFP.

Više od 2.000 ljudi je povređeno u rušenju zgrada tokom tog jakog zemljotresa ili nekog od naknadnih šokova. Predsednik Korea je kasno sinoć posetio područja pogođena zemljotresom, nakon što je skratio zvaničnu posetu Vatikanu i doleteo natrag kući.

Prestonica Kito, koja se nalazi dublje u unutrašnjosti zemlje, prošla je srećom sa samo napuklim zidovima i nestankom električne energije, dok su strateški važna ekvadorska naftna postrojenja prošla bez oštećenja, navode tamošnji zvaničnici.

Ekvadorske vlasti su u provincijama najgore pogođenima zemljotresom proglasile vanredno stanje, a na nivou čitave zemlje "vanrednu situaciju". Među gradovima koji su pretrpeli najveće razaranje je Pedernales, čiji je gradonačelnik Gabrijel Alsivar izneo procenu da se pod ruševinama nalazi još do 400 mrtvih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track