(VIDEO) B-52 PRVI PUT U AKCIJI: Leteće tvrđave svom snagom udarile na Islamsku državu!
Foto: Profimedia

Bombardovanje blizu Mosula

(VIDEO) B-52 PRVI PUT U AKCIJI: Leteće tvrđave svom snagom udarile na Islamsku državu!

Planeta -

Američke vazdušne snage su prvi put koristile bombarder B-52 u napadima na Islamska država navodi se u saopštenju Pentagona.

Do misije bombardovanja, u kojoj je ogromni B-52 uništio skladišta oružja južno od Mosula, došlo je u istoj sedmici u kojoj je američki ministar odbrane Eš Karter posetio Bagdad i objavio da će biti raspoređene dodatne američke snage, te da će biti pojačana pomoć u novcu i opremi za kampanju protiv ISIS u Iraku.

U sklopu pojačanih akcija protiv ISIS, u kojim je korišćen bombarder B-52, poznat kao "Leteća tvrđava", američki komandosi koji sarađuju sa kurdskim vojnicima su izveli napad čija meta je bio viši član ISIS.

Pentagon je objavio da je promenjen način na koji se odobravaju vazdušni napadi koji bi mogli izazvati civilne žrtve, javlja AFP.

Prema novim pravilima, odobrenje za udare daje američki general sa tri zvezdice koji je stacioniran u Bagdadu, umesto generala sa četiri zvezdice koji je stacioniran u Centralnoj komandi američke vojske na Floridi. Vojni portparol koji je smešten u Bagdadu, pukovnik Stivi Voren, naglasio je da te promene ne smanjuju standard nadzora kojim se određuje prihvatljivi rizik civilnih žrtava.

"Ovo ne znači više civilnih žrtava, ovo znači bržu primenu i izvođenje udara", rekao je Voren.

Pentagon je prihvatio odgovornost za ubijenih 26 civila, koji su stradali u udarima koalicije predvođenom SAD od početka kampanje u avgustu 2014. Pentagon navodi da je, zahvaljujući korišćenju navođenih raketa, broj civilnih žrtava relativno nizak, iako nezavisni posmatrači navode da je taj broj znatno viši.

Nove snage

Karter je ove sedmice najavio da će dodatnih 217 američkih vojnika biti raspoređeno u Iraku kao savetnici, čime će zvanični broj vojnika premašiti 4.000.

Pentagon je takođe ponudio borbeni helikopter "apač" za eventualne napade na Mosul, drugi najveći irački grad koji je pod kontrolom ISIS.

Zasebno su danski zastupnici odobrili plan da se rasporedi sedam F-16 borbenih aviona, transportni avion kao i 400 pripadnika vojnog osoblja kako bi se pojačala borba protiv ISIS.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U napadu B-52 u ponedjeljak je uništeno skladište ISIS u gradu Kujarah, koji se nalazi 60-ak kilometara južno od Mosula.

Ogromni avioni, originalno razvijeni tokom pedesetih godina prošlog veka, postali su simbol američke vojne sile tokom Hladnog rata, a ove letelice su korišćene za masovna bombardovanja u Vijetnamu.

Voren je rekao da su B-52 avioni opremljeni samo navođenim bombama.

"Ljudima je u sćanju kolektivno nesavesno korišćenje aviona B-52, pre više decenija, koji su izvodili… može se reći, neselektivno bombardovanje", rekao je Voren.

"Ti dani su prošlost. B-52 su platforma za izvođenje preciznih napada i koji će izvoditi iste precizne udare kakve smo izvodili u proteklih 20 meseci".

Nekoliko aviona B-52 ranije ovog meseca stiglo je u Katar kako bi zamenili kontingent novijih bombardera B-1, koji su gotovo godinu dana delovali u Irak i Siriji.

Akcija komandosa

Voren je također saopštio da su američki komandosi u severnom Iraku napali Sulejmana Abd Šabiba al-Džabourija, "Jednog od ISIS vojnih emira i člana ISIS vojnog saveta".

Kurdski regionalni bezbednosni savet je saopštio da je Džabouri ubijen u napadu, koji su zajedno izveli američki komandosi i kurdski borci.

Američka vojska od 2014. predvodi međunarodnu koaliciju protiv ISIS u Iraku i Siriji, nakon što su pripadnici te grupe osvojili ogromne delove teritorije širom te dve zemlje.

(Aljazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track