POSLE ŠESNAEST GODINA: Na Himalajima pronađena tela poznatog planinara i snimatelja
Foto: AP

Zarobljeni u ledu

POSLE ŠESNAEST GODINA: Na Himalajima pronađena tela poznatog planinara i snimatelja

Planeta -

Udovica Aleksa Loua navela je u pisanoj izjavi da su dvojica planinara pokušala da se popnu na planinu Šišapangma visine 8.013 metara kada su otkrili ostatke dve osobe koji su se delimično topili iz glečera

LOS ANDJELES - Tela poznatog planinara i snimatelja ekspedicije koja su pre 16 godina zatrpana u lavini pronadjena su na Himalajima.

Udovica Aleksa Loua navela je u pisanoj izjavi da su dvojica planinara pokušala da se popnu na planinu Šišapangma visine 8.013 metara kada su otkrili ostatke dve osobe koji su se delimično topili iz glečera.

Planinari su Konradu Ankeru, koji se penjao uz planinu sa Louom i snimateljem Dejvidom Bridžisom u vreme lavine oktobra 1999. godine i preživeo, opisali odeću i rančeve koje su videli na telima.

Anker je zaključio da su pronadjena tela Loua i Bridžisa, navedeno je u saopštenju.

"Aleks i Dejvid su nestali, zarobljeni i zamrznuti u vremenu. Šesnaest godina života je proživljeno i sada su pronadjeni. Zahvalni smo", navela je Dženi Lou Anker.

Ona se 2001. godine udala za Ankera, prijatelja i kolegu planinara svog pokojnog supruga. Oni žive u gradu Bozeman, u američkoj saveznoj državi Montana i vode dobrotvornu fondaciju koja nosi ime Aleksa Loua.

Lou, Anker, Bridžis i još nekoliko osoba bili su na ekspediciji za penjanje na Šišapangmu, 14. najviši vrh na svetu, a zatim da se sa vrha spuste skijama.

Lou je smatran najboljim planinarem na svetu kada je poginuo u 40. godini.

Bio je poznat kao "Pluća sa nogama" zbog neverovatne snage i izdržljivosti, a 1995. godine spasio je nekoliko planinara na Aljasci.

Bridžis iz Aspena u Koloradu, koji je poginuo u 29. godini, bio je uspešan planinar na velikim visinama i snimatelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track