MOSKVA POD OPSADOM: 18.000 specijalaca čuva glavni grad Rusije od terorističkog napada!
Foto: Youtube/Printscreen

Bliži se 9. maj

MOSKVA POD OPSADOM: 18.000 specijalaca čuva glavni grad Rusije od terorističkog napada!

Planeta -

Ruske službe bezbednosti sprečile su seriju terorističkih napada u Moskvi i Podmoskovlju planiranih za Dan pobede nad fašizmom, pa će mere bezbednosti 9. maja u ruskoj prestonici i drugim gradovima ove zemlje biti podignute na najviši nivo.

Federalna služba bezbednosti (FSB) obelodanila je da su teroristi iz Srednje Azije nameravali da otvore vatru na prolaznike tokom masovne šetnje, po nalogu lidera međunarodnih terorističkih organizacija aktivnih na teritoriji Sirije i Turske. Pretpostavlja se da je meta terorista bio „Besmrtni puk“, jedna od najmasovnijih akcija Dana pobede, u kojoj će učestvovati, kako se procenjuje, oko pola miliona ljudi.

Kod uhapšenih terorista je pronađena velika količina oružja i eksplozivnih naprava, a prema nezvaničnim podacima, oružje je stiglo iz Ukrajine.Prema rečima moskovske policije, ruski bezbednjaci sada rade punom parom i čine sve da deluju preventivno i da spreče eventualne terorističke napade uoči predstojećeg praznika posvećenog 71. godišnjici pobede nad fašizmom.

Prema mišljenju svetskih stručnjaka iz ove oblasti, ruske bezbednosne službe se smatraju među najboljima u svetu kada je reč o borbi protiv terorizma. Tu rade vrhunski, „surovi“ profesionalci, koji koriste jedinstvene metode, koje im omogućuju da pravovremeno identifikuju, pronađu i uhapse teroriste, da preseku terorističke lance i da spreče njihove napade i tragične posledice.

Eksperti smatraju da bi i zapadne obaveštajne i bezbednosne službe trebalo da usvajaju lekcije i iskustva svojih ruskih kolega, naročito sada kada je u svetu povećana pretnja od terorističkih napada.

Uprkos bogatom iskustvu, Dan pobede je i za ruske bezbednjake veliki test i ispit koji iznova polažu svake godine. Jer, obezbediti tako veliki događaj, kojem prisustvuje više od milion ljudi, nije nimalo lak zadatak.

Foto: Youtube, ilustracija
Foto: Youtube, ilustracija

Ruske službe ništa ne prepuštaju slučaju — u ruskoj prestonici i drugim gradovima ove zemlje već su preduzete veoma opsežne mere bezbednosti i gotovo da ni ptica ne može da preleti.

Moskva je već sad praktično pod opsadom hiljada pripadnika redovnih i specijalnih policijskih snaga.U periodu od 1. do 10. maja samo u glavnom gradu Rusije je angažovano oko 18.000 bezbednjaka — policajaca, kinologa, pripadnika specijalnih jedinica — OMON, Nacionalne garde i privatnih firmi koje se bave obezbeđenjem objekata i događaja.

Mere bezbednosti su naročito pojačane na aerodromima, železničkim stanicama, metrou i drugim važnim objektima, a pod posebnom prismotrom je ruta kojom će proći parada i gde će se održati šetnje, poput „Besmrtnog puka“, i druge manifestacije na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Već u fazi priprema, moskovska policija je preuzela niz mera — provereni su tavani, krovovi, podrumi i zajedničke prostorije u stambenim zgradama koje se nalaze u delovima grada na putu kretanja parade.Provereni su takođe vlasnici oružja koji žive u tim okruzima, bivši zatvorenici, kao i duševno obeleli građani koji su registrovani u psihijatrijskim klinikama. Proveren je i rad gradskih kamera za nadzor i gotovo da je zavireno ispod svakog kamenčića grada.

Foto: AP, ilustracija
Foto: AP, ilustracija

Takođe, na ulicama i oko Crvenog trga tradicionalno će biti postavljene „bezbednosne barijere“, odnosno metal detektori, a policija će tu ponaosob proveravati i svakog građanina koji se uputio ka centru, kao i njihove torbe.

"Preduzećemo sve moguće bezbednosne mere. Razumljivo je da je naš prvi i osnovni zadatak da sprečimo diverzantske, terorističke napade. Zbog toga ćemo koristiti sve raspoložive snage i sva sredstva“, rekao je načelnik Odeljenja za javni red pri održavanju masovnih događaja ruskog MUP-a, major policije Aleksandar Peršin.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track