TAKTIKA OČAJNIKA: Džihadisti kriju smrt svog vođe jer im preti potpuni kolaps?
Foto: AP

Živ ili mrtav

TAKTIKA OČAJNIKA: Džihadisti kriju smrt svog vođe jer im preti potpuni kolaps?

Planeta -

Islamska država navodno krije smrt svog vođe Abu Bakr al Bagdadija u očajničkom pokušaju da spreči pad morala među borcima ove terorističke organizacije.

Pre nekoliko dana, svetom su počele da kruže informacije da je al Bagdadi ubijen u vazdušnom napadu američkih snaga na teritoriji sirijskog grada Rake koji se smatra prestonicom Islamske države.

Njegova smrt bila bi veliki udarac za džihadiste u vremenu kada uveliko gube uporišta u Siriji i Iraku. Takođe, pretrpeli su i velike finansijske gubitke.

U međuvremenu, nema zvaničnih potvrda Bagdadijeve smrti. Pojedini arapski i strani mediji govore da je ranjen, drugi da je poginuo.

Britanski list Independent ranije je istakao da navodi o smrti vođe ID nisu istiniti i mediji u Iranu, Iraku, Rusiji i Turskoj su "pali" na montažu koja izgleda kao saopštenja ID, dok džihadisti i dalje vode borbe da zadrže svoje teritorije u Siriji i Iraku.

I ranije su se više puta pojavljivali izveštaji da je Al-Bagdadi, koji se pre dve godine proglasio kalifom svih muslimana, ubijen ili ranjen.

Inače, Bagdadi je rođen 1971. godine kao Ibrahim Avad al Badri u iračkoj Samari u jednoj sunitskoj porodici. Još kao mladić recitovao je stihove kurana od korica do korica i veoma se interesovao za religijske zakone. Njegov lik i delo ipak su najvećim delom obavijeni velom misterije jer se skoro nikada ne pojavljuje u javnosti, a glava mu je ucenjena na 10 miliona dolara.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track