RAT SAOPŠTENJIMA RUSIJE I AMERIKE Pentagon optužio rusku mornaricu, Moskva tvrdi da je kriv brod SAD
Foto: Printscreen Yt

RAT SAOPŠTENJIMA RUSIJE I AMERIKE Pentagon optužio rusku mornaricu, Moskva tvrdi da je kriv brod SAD

Planeta -

Ruski vojni brod je izveo „nebezbedne i neprofesionalene“ manevre pored dva broda američke Ratne mornarice, prenosi Rojters, pozivajući se na predstavnika američkog ministarstva odbrane.

Prema podacima predstavnika Pentagona koji je želeo da ostane anoniman, ruski brod klase „Neustrašivi“ prošao je na rastojanju od 288 metara od razarača Gravely, kao i na rastojanju od pet morskih milja (više od 9 kilometara) od nosača aviona „Hari Truman“ u Sredozemnom moru.

U sastav Ratne mornarice Rusije ulaze dva broda projekta 11540 — "Neustrašivi" i "Jaroslav Mudri".

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije optužilo posadu američkog razarača Gravely za opasno približavanje ruskom brodu "Jaroslav Mudri" u Sredozemnom moru 17. juna. Prema podacima ruskog vojnog resora akcije američkih mornara su grubo narušile kako međunarodna pravila, tako i rusko-američke sporazume.

Ruski bojni brod plovio je u međunarodnim vodama stalnim kursom i jednakom brzinom i nije vršio nikakve opasne manevre u odnosu na američki brod, piše u saopštenju.

U vezi sa ovim incidentom Ministarstvo odbrane je obratilo pažnju na „grubo kršenje pravila upozorenja za sudaranje brodova… i rusko-američkog sporazuma iz 1972. godine "O sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega“.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track