UPRKOS BREGZITU: Škotska je odlučna da ostane u EU
Foto: Reuters

Samit u Briselu

UPRKOS BREGZITU: Škotska je odlučna da ostane u EU

Planeta -

Predsednica vlade Škotske Nikola Sturdžon izjavila je danas u Briselu da je Škotska odlučna u nameri da ostane deo Evropske unije, uprkos tome što je Velika Britanija na referendumu 23. juna glasala za izlazak iz EU.

Sterdžon se nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom obratila novinarima, rekavši: "Škotska je odlučna da ostane u EU", preneo je Rojters.

Šulc je rekao da je tokom sastanka sa Sturdžon "slušao i saznao nešto". Predsednica škotske vlade u Briselu će se danas sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žan - Klod Junkerom, a sastanak je zakazan za 17 sati, objavio je na Tviteru portparol EK Margaritis Šinas.

Nikola Sturdžoni Martin Šulc, Foto: AP
Nikola Sturdžoni Martin Šulc, Foto: AP

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, međutim, odbio da se sastane sa predsednicom Vlade Škotske, uz objašnjenje da "sad nije prikladan trenutak", rekao je sinoć izvor iz Saveta.

Građani Velike Britanije su na referendumu prošle nedelje podržali izlazak iz Unije sa 52 odsto glasova, ali su Škoti, sa druge strane, sa čak 62 odsto glasova podržali ostanak u tom bloku.

KRAH BRITANIJE: Škotska na korak od otcepljenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track