RAZGOVARALI PUTIN I OBAMA: Evo šta je bila glavna tema razgovora
Foto: Reuters

Crvena linija

RAZGOVARALI PUTIN I OBAMA: Evo šta je bila glavna tema razgovora

Planeta -

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, izrazili su spremnost u telefonskom razgovoru da "intenziviraju vojnu koordinaciju" između dve zemlje u Siriji, saopštio je večeras Kremlj.

"Obe strane su potvrdile spremnost da unaprede koordinaciju između armija Rusije i SAD u Siriji", navodi se u saopštenju Kremlja, u kojem se, međutim, ne precizira o kakvoj tačnoj koordinaciji je reč.

Putin je pozvao američkog kolegu da SAD utiču na "umerene" pobunjenike da se povuku sa područja u rukama sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta Al Nusra, i drugih ekstremista koji nisu obuhvaćeni sporazumom o prekidu vatre u Siriji.Predsednici su istakli značaj nastavka mirovnih pregovora po okriljem UN, koji do sada nisu pokazali suštinski napredak.

Sirijska vojska proglasila je danas 72-časovni prekid vatre u celoj zemlji, što se poklapa sa proslavom kraj meseca posta Ramazana.

U saopštenju vojske se navodi da će "režim tišine" biti primenjen na celu teritoriju Sirije u trajanju od 72 sata od danas u 13.00 po lokalnom vremenu (12.00 po centralnoevropskom vremenu) do ponoći 8. jula.

U tekstu se ne precizira da li se iz primirja isključuju ekstremističke grupe Islamska država i Front Al Nusra.

Primirje koje je uz posredovanje SAD i Rusije stupilo na snagu 27. februara, isključivalo je oblasti pod kontrolom ekstremista. Međutim, to primirje se na kraju raspalo posle brojnih kršenja zaraćenih strana.

Putin i Obama razgovarali su i o situaciji na istoku Ukrajine i oblasti Nagorno-Karabaha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track