UKINUTA BLOKADA INDŽIRLIKA: Turska zatvorila, pa otvorila vazdušni prostor oko baze
Foto: Reuters 11 Dec 2015

Privremena obustava letova

UKINUTA BLOKADA INDŽIRLIKA: Turska zatvorila, pa otvorila vazdušni prostor oko baze

Planeta -

Turska vojska je danas zatvorila, pa ponovo otvorila vazdušni prostor oko vazduhoplovne baze Indžirlik na jugu Turske, javio je AP.

Zatvaranje je rezultovalo obustavom američkih vazdušnih udara na položaje samozvane Islamske države u Siriji i Iraku, izjavio je za CNN jedan neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Turske vlasti su obavestile SAD da je vazdušni prostor zatvoren dok vojska ne preuzme punu kontrolu nad situacijom na tom području, nakon sinoćnjeg neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, rekao je zvaničnik.

Prema navodima izvora, turske vlasti žele da budu sigurne da su celokupne vazduhoplovne snage turske vojske u rukama provladinih snaga, pošto se tokom pokušaja puča desilo da su pučisti leteli nekim avionima.

Nešto ranije je konzulat SAD u Turskoj saopštio da su lokalne turske vlasti sprečavaju poletanje i sletanje iz baze Indžirlik u blizini grada Adana, kojoj je takođe isključena struja. Vlasti su ipak napravile iznimku sa manjim brojem američkih aviona, koji su pre blokade bili u misiji, pa im je dozvoljeno da se vrate i slete na Indžirlik, navodi CNN.

Konzulat je upozorio američke državljane da izbegavaju tu vojnu bazu sve dok njeno normalno funkcionisanje ponovo ne bude uspostavljeno.

Vojna baza Indžirlik je stalna baza jedinicama turskog Vojnog vazduhoplovstva, kao i američke vazduhoplovne jedinice, koja se sastoji od oko 1.500 američkih vojnika i civilnih zaposlenika.Iz te vojne baze poleću američki vojnici koji sprovode vazdušne udare na položaje samozvane Islamske države u Siriji i Iraku.Pentagon je sinoć saopštio da preduzima sve neophodne korake da osigura bezbednost američkih vojnika, civila i njihovih porodica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track