(VIDEO) ŠOK U SIRIJI: Asadova artiljerija se povlači, Rusi prekinuli vazdušne udare
Foto: Ap Maj 2016

Stvaranje demilitarizovane zone

(VIDEO) ŠOK U SIRIJI: Asadova artiljerija se povlači, Rusi prekinuli vazdušne udare

Planeta -

Sirijska vojska je počela povlačenje teške vojne opreme za stvaranje demilitarizovane zone, potvrdio je ruski generalštab.

"Sirijske vladine trupe su prestale da pucaju i počele da povlače svoje tenkove i artiljeriju na određenu udaljenost kako bi se stvorila demilitarizovana zona. Vazduhoplovstvo Rusije i sirijsko vazduhoplovstvo su prestali vazdušne napade na oblasti u kojima se mogu nalaziti opozicione jedinice", rekao je general-potpukovnik Viktor Poznikir, prvi zamenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja generalštaba.

"Ruska strana u potpunosti ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o prekidu vatre. Kontrolni punkt stvoren na putu Kastelo je predat Crvenom polumesecu. Narodn jedinice samoodbrane"Flora" i "Štit" brane kontrolne punktove", potvrdio je Poznikir.

On je dodao da rusko Ministarstvo odbrane "nema nikakve informacije u vezi sa sličnim akcijama opozicionih grupa pod kontrolom SAD." On je rekao da bi ovo povlačenje sa Kastelo puta u Alepu moglo biti zaustavljeno ako ekstremisti to ne budu učinili istovremeno sa sirijskim vojskom.

Osim toga, ruski generalštab izrazio je zabrinutost zbog stalnih povreda prekida vatre povrede u Siriji od strane opozicionih militanata nakon neuspeha Vašingtona da odvoji "umerenu opoziciju" od Al-Nusra Fronta.

"Zabrinuti smo zbog stalnog kršenja prekida vatre od strane opozicionih oružanih grupa", rekao je Poznikhir.Prema Poznikiru, novi prekid vatre u Siriji uveden 12. septembra a povređen je 23 puta prvog dana, 37 puta drugog dana, a 45 puta trećeg dana.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track