Škoti započeli kampanju za nezavisnost
Foto: REUTERS

Da, Škotska

Škoti započeli kampanju za nezavisnost

Planeta -
Referendum na kojem će se građani izjašnjavati o napuštanju unije sa Engleskom trebalo bi da bude održan 2014.

EDINBURG - Škotski nacionalisti pokrenuli su zvaničnu kampanju za nezavisnost, dok će referendum na kojem će se građani izjašnjavati o napuštanju unije sa Engleskom najverovatnije biti održan 2014. godine.

Škotski premijer Aleks Salmond izjavio je da ovaj poluautonomni region treba da vodi svoju spoljnu, ekonomsku i odbrambenu politiku i obećava da će pokušati da prikupi milion potpisa za deklaraciju podrške nezavisnosti.

"Okupili smo se danas ovde da započnemo nešto stvarno posebno" rekao je Salmond na početku kampanje "Da, Škotska" u Edinburgu, preneo je AFP.

"Želim da Škotska bude nezavisna, ne zato što mislim da smo bolji od bilo koje druge zemlje, već zato što znam da smo jednako dobri kao i bilo koja druga zemlja", dodao je on.

Salmondova Škotska nacionalna partija i Zelena partija pokrenule su zajednički kampanju iako datum održavanja referenduma još nije utvrđen. Salmond predlaže referendum za jesen 2014. godine, dok se britanska vlada zalaže za njegovo skorije održavanje.

Najavljeno je da će kampanja za ostanak Škotske u sastavu Britanije početi krajem ove godine.Prema danas objavljenoj anketi koju su naručili protivnici nezavisnosti, 33 odsto Škota bi se opredelilo za nezavisnost, a 57 procenata bi to odbilo.

"Želimo da aktivno objasnimo ljudima našu nameru, neposredno i preko Interneta i da do početka 2014. godine imamo milion Škota koji će potpisati deklaraciju o nezavisnosti. Ako to ostvarimo, dobićemo nezavisnu Škotsku", zaključio je Salmond.

Nezavisnost Škotske bi postavila ključno pitanje o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Secesija bi pokrenula i pitanje šta će biti sa prihodima od naftnih rezervi Severnog mora, da li će Škotska postati republika ili bi zadržala kraljicu Elizabetu II kao monarha i da li bi nastavila da koristi britansku funtu.

Tu je i pitanje britanske nuklearne podmornice koja je smeštena u Škotskoj, pa čak i pitanje statusa Britanije kao članice Saveta bezbednosti UN, NATO i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track