Ginter Gras spevao poemu o krizi u Grčkoj!
Foto: REUTERS

Sramota Evrope

Ginter Gras spevao poemu o krizi u Grčkoj!

Planeta -
U stihu oštro kritikovao način na koji se zemlje EU odnose prema svojoj članici

BERLIN - Nemački nobelovac Ginter Gras (84) oštro je kritikovao način na koji se zemlje Evropske unije (EU) odnose prema svojoj članici Grčkoj a povodom tekuće finansijske krize u koju je ta zemlja upala.

U poemi slavnog pisca "Sramota Evrope" koju je objavio dnevnik Zidojče cajtung Grčka se označava kao zemlja "osuđena na siromaštvo". Gras u poemi dalje navodi da je Grčka "neskriveno izložena ruglu". Poema se završava upozorenjem: "Ti ćeš, Evropo, propasti u malodušnosti, lišena one zemlje čiji te je duh osmislio".

Šef Komiteta za evropske poslove u nemačkom parlamentu Ginter Krihbaum (Gunther Krichbaum), član konzervativne Hrišćanske demokratske unije (CDU) Angele Merkel odbacio je kritiku slavnog pisca čija reč u Nemačkoj ima posebnu težinu.

"Ne mislim da to (Grasovu poemu) treba uzeti ozbiljno, jer se ona razilazi sa realnošću, pogotovu stoga što je Grčka dobila veliku pomoć koja u krajnjoj instanci ne dolazi od država nego od građana i njihovih novčanika", naglasio je Krihbaum.

Grčka se već mesecima bori sa dužničkom krizom koja, u predvečerje novih izbora zakazanih za 17. jun, preti da tu zemlju izvede iz zone evra i dovede do bankrota.

Srž raskola u grčkom biračkom telu nalazi se na liniji koja deli one koji smatraju da je jedini put iz krize onaj koji od Grčke, uz oštre mere štednje a u zamenu za dalje kredite, zahteva EU, i one koji smatraju da Grčka treba da krene svojim putem ne povinavajući se više diktatu EU.

Ginter Gras, koji je svetsku slavu stekao romanom "Limeni doboš" iz 1959. kojim se otvoreno obračunao sa nacizmom u svojoj zemlji, u aprilu je objavio poemu "Ono što mora biti rečeno" kojom je ustalasao svetsku javnost a u kojoj je kritikovao "licemerje Zapada spram izraelskog nuklearnog programa", označivši pretnje jevrejske države Iranu kao "pretnju ionako krhkom svetskom miru".

Godine 2006. Ginter Gras je u šokantnom intervjuu priznao da je, kao 17-togodišnjak, na kraju Drugog svetskog rata, bio pripadnik jedne SS jedinice nemačkog Vermahta.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja