Jedina kraljevina gde vladar mora da drži restoran da bi preživeo (FOTO)
Foto: Wikipedia

Najmanja kraljevina

Jedina kraljevina gde vladar mora da drži restoran da bi preživeo (FOTO)

Planeta -

Kraljevstvo slavi 180 godina postojanja i starije je od Italije za 25 godina

Antonio Bertoleoni je 83-trogodišnji ribar koji drži jedini restoran na ostrvu Tavolara u sredozemnom moru. To ništa ne bi bilo čudno da on nije i vladar tog ostrva, veličine pet kvadratnih kilometara.To ga čini najmanjom kraljevinom na svetu, kojim Antonio vlada 22 godine. "Ja sam naiprizemniji vladar na svetu", kaže on i dodaje da jedino uživa u besplatnim obrocima.Kraljevstvo slavi 180 godina postojanja i starije je od Italije za 25 godina. Prvi naseljenik "pola pastir, pola gusar" Antoniov rođak Đuzepe je 1807. postao prvi nasejenik na ostrvu. Tu njegovu nameru verovatno je pomogla optužba iz Đenove za bigamiju.

Kako je postala kraljevina? Pa 1836. godine je Karlo kralj Sardinije došao na ostrvo da lovi divlje koze i tom prilikom se Đuzepeovom sinu Paolu predstavio kao kralj Sardinije. Đuzepe je odgovorio "A ja sam kralj Tavolara". Pošto je uverio u gotoljubivost domaćina Karlo mu je i pismeno potvrdio status vladara ostrava. Paolo je brzinu napravio grb, porodično stablo i groblje za svoje naslednike, a sam je sahranjen sa krunom na spomeniku iako je za života nije nosio. Vest o novo kraljevstvu se proširila, pa je Tavolara sklopila i neka savezništva, Đuzepe Garibaldi je bio savetnik kralja, a Vitorio Emanuele II koji će postati prvi italijanski kralj je potpisao mirovni ugovor.

Posle 126 godina na ostrvu je izgrađena baza NATO čime je suverenost nešto umanjena. Ipak Tavolara nije nikada postala deo Italije. Danas Antonio "vlada" nad 11 stanovnika ostrva, a posetioce lično dočekuje i ispfraća. U nstvari članovi ove kraljevske porodice svi rade ili kao roibari ili kao turistički radnici, jer je turizam veoma povećali prihode ostrva. Tavolara se nalazi u sred rezervata, a pa glavninu posetilaca čine ronioci koji istražuju vode oko ostrva. Pročitajte još na portalu Newsweek:Putinov super avion: Spreman za novi rat (VIDEO)Egipatska, a naša: Novi život beogradske mumije (FOTO)FBI objavio Teslina dokumenta: "Zrak smrti" postoji(Ne)predvidiva opasnost: Svi zemljotresi u poslednjem veku (VIDEO)Na današnji dan pre sto godina svet je dobio prvog milijardera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track