KO STOJI IZA NJE? Politički svesna devojčica (7) svaki dan tvituje iz Alepa na savršenom engleskom
Foto: Printscreen Twitter

Superdevojčica ili neko drugi

KO STOJI IZA NJE? Politički svesna devojčica (7) svaki dan tvituje iz Alepa na savršenom engleskom

Planeta -

Na stotine dece svake nedelje strada u sukobima u ratom razrušenoj Siriji, ipak Tviter profil jedne devojčice privukao je pažnju svetske javnosti.

Bana al Abed, ima samo sedam godina, a putem ove društvene celom svetu donosi hronike iz pakla rata. Njen Tviter profil je za manje od nedelju dana sakupio više od 7.000 pratilaca.

Ipak, mnogi postavljaju pitanje kako devojčica od samo sedam godina, koja odrasta u zemlji u kojoj krvavi rat traje više od pet godina ima tako jasne i određene političke stavove? Ona piše na savršenom engleskom, a javlja se na svakih nekoliko minuta iz razorenog Alepa, u kom uglavnom nema struje i vode, da ne govorimo o internetu.

Svetski mediji su prethodnih nekoliko dana pisali o ovoj devojčici kao sirijskoj Ani Frank čiji cilj je da pokaže svetu kako je to odlaziti na spavanje uz buku eksplozija ne znajući hoćete li se sledeće jutro probuditi.

"Bojim se da ću noćas umreti", napisala je juče Bana na svom profilu.

Njena majka ujutro je umirila sumnje i postavila fotografiju svoje djce u krevetu uz poruku "Dobro jutro, svete, još smo živi".

(EKP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track