ON JE ČOVEK KOJI ZAPRAVO VLADA VELIKOM BRITANIJOM Otkrivamo vam sivu eminenciju o kojoj se malo zna!
Foto: Shutterstock

Desna ruka premijerke Mej

ON JE ČOVEK KOJI ZAPRAVO VLADA VELIKOM BRITANIJOM Otkrivamo vam sivu eminenciju o kojoj se malo zna!

Planeta -

Nik Timoti je najuticajniji savetnik britanske premijerke Tereze Mej, ima jasno izgrađene stavove - glasao je za Bregzit, predsednika EK Junkera vidi kao "stripovskog euro-antijunaka", vrlo je oprezan prema stranim investicijama u Ujedinjeno Kraljevstvo i zagovara pragmatičnu i promišljenu spoljnu politiku.

Načelnik ureda britanske premijerke smatra da su intervencije u Iraku i Libiji bile prava katastrofa koja je samo ojačala ekstremiste i drži da treba ceniti stabilnost i poštovati suverenitet država, piše danas "Politiko".

Timoti je i pobornik škola kojima su na čelu verske institucije, ne bi želeo da prima decu izbeglica iz Sirije i smatra da se problem nasilja prema ženama u Britaniji "gura pod tepih".

Odrastao je u skromnom domu u radničkoj četvrti nekad velikog industrijskog grada Birmingema, samo 15 kilometara dalje od novog konferencijskog centra u kojem je Konzervativna stranka ovih dana održala svoju godišnju konvenciju.

Na prvi pogled 36-godišnji Timoti ne izgleda kao tipični konzervativac - proćelav i duge brade višse podseća na nekog ostarelog ideologa laburista i lakše ga je zamisliti kao savetnika radikalnog levičara Džermija Korbina, nego kao desnu ruku Tereze Mej.

Foto: AP
Foto: AP

Druga stvar koja pada u oči u vezi s njim jeste ta da o njemu zapravo i nema toliko informacija.

S medijima komunicira vrlo malo, na fotografijama iz vladinog kabineta fotoagencije po pravilu propuste da ga potpišu, a njegove stavove bilo bi teško razaznati da svojevremeno nije pisao kolumnu za veb stranicu "Conservative Home", ponudivši jedinstveni uvid u razmišljanja sive eminencije Ujedinjenog Kraljevstva.

Da Timoti nije tipičan konzervativni političar svedoči i njegovo odrastanje.

Četvrt u kojoj je odrstao bila je žestoko pogođena deindustrijalizacijom, a sa visokim stopama nezaposlenosti, stanovnicima zavisnim o socijalnoj pomoci i visokim stopama kriminala, Tajl Kros je miljama daleko od luksuznih londonskih kvartova ili pitoresknih i bogatih imanja s kojih obicno dolaze najviše pozicionirani britanski konzervativni političari, ali to njega nije spečilo da stremi ka najvišim ciljevima u životu.

Kao talentovani učenik sa 11 je godina primljen u elitnu državnu školu za dečake King Edvard VI Aston Sćool, koja je znatno doprinela njegovoj politickoj orijentaciji.

Godinu dan kasnije, 1992. godine, laburisti su pred izbore obećali zatvaranje takvih škola što je mladi Timoti gledao kao napad na vlastite ambicije, ali i mogucnost ljudi da se izdignu iznad socijalnog statusa u kojem su rođeni.

"Znao sam da ako laburisti pobede na izborima moja škola će biti zatvorena i ostaću bez prilike koja mi je bila pružena. Zahvaljujuci torijevcima to se nije dogodilo i ja sam postao prvi clan svoje porodice koji je otišao na fakultet", pisao je on, navodeći da konzervativci nude bolju priliku deci koja dolaze iz siromašnijih poridica da se uspnu na "društvenoj lestvici", nego što to nude laburisti.

Foto: AP
Foto: AP

Kasnije se uputio u London gde je dobio posao u Odeljenju za istraživanja Konzervativne stranke, u kojem su političko iskustvo sticali i Džordž Ozborn i Dejvid Kameron.

Oprobao se i kao preduzetnik u Sitiju, ali bez većeg uspeha.

Tokom 2006. se vratio u politiku i postao načelnik ureda Tereze Mej, tada opozicione poslanice u britanskom parlamentu.

Bio je to početak dugog i plodonosnog odnosa koji će ih oboje 10 godina kasnije dovesti u rezidenciju britanskog premijera, u Dauning strit 10.

Kad su 2010. godine konzervativci osvojili vlast Mej je postala ministarka unutrašnjih poslova, a Timoti je imenovan za njenog "posebnog savetnika". Reč je o uticajnoj poziciji, na kojoj se osobe plaćaju iz državnog budžeta, ali koje smeju politički da deluju, za razliku od "običnih" državnih službenika UK-a.

Na toj je poziciji Timoti stekao i drugu najvažniju saveznicu u svetu politike, Fionu Hil, koju je Mej imenovala za drugu posebnu savetnicu.

Njih dvoje postali su izuzetno uhodan tim, a mnogi tvrde da Mej ne bi preživela čak šest godina na svojoj poziciji da oni nisu verno stajali uz nju i vodili je kroz razne političke spletke i zamke.

Tokom tog razdoblja Timoti je ojačao svoju poziciju i postao nezamenljiv savetnik sadašnjoj premijerki:

"Oduvek mi se činio više kao neko ko odlučuje, nego kao neko ko deli savete", rekao je Norman Bejker, ministar iz redova Liberalnih demokrata koji je 2014. godine podneo ostavku nakon učestalih sukoba s Terezom Mej.

Između Hil, Timotija i Mej postoji ogromna lojalnost i poverenje, oni svi gledaju na svet istim očima, kaže za "Politiko" insajder iz Vestminstera.. Miljama daleko od rodnog Birmingema danas živi u luksuznom delu Londona, samo 15 minuta udaljen od rezidencije premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track