OTKRIVENA HITLEROVA AUTOBIOGRAFIJA: Sam sebe poredio sa Isusom i zvao se spasiocem Nemačke
Foto: AP

Škotski istoričar tvrdi

OTKRIVENA HITLEROVA AUTOBIOGRAFIJA: Sam sebe poredio sa Isusom i zvao se spasiocem Nemačke

Planeta -

Prvu biografiju Adolfa Hitlera iz 1923. godine, u kojoj je budući nacistički vođa prikazan kao "spasilac Nemačke" i upoređen sa Isusom Hristosom, napisao je upravo Hitler, tvrdi škotski istoričar Tomas Veber.

Delo "Adolf Hitler: njegov život i govori" prva je značajna Hitlerova biografija, čiji je autor navodno Viktor van Kerber.

Veber, profesor istorije i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Aberdinu, objavio je dokumenta čuvana u arhivama u Južnoj Africi u kojima se navodi da je knjiga "skoro sigurno" napisana stilom karakterističnim za Hitlera, "na bestidan način, ali sa inteligentnim smislom za samopromociju".

"To delo, pored Hitlerovih govora, obiluje ekstravagantnim tvrdnjama i pretenduje da postane 'nova Biblija' epohe, a prisutni su i izrazi "svetac" i "rođenje", a Hitlerov ulazak u politiku upoređuje se sa Isusovim vaskrsenjem", naveo je Veber.

On je dodao da "otkriće da je knjigu zapravo napisao sam Hitler pokazuje njegovu sposobnost razumevanja političke istorije i političkih procesa mnogo pre nego što je napisao delo 'Moja borba', koje se smatra njegovom prvom prvom autobiografijom".

Knjiga Moja borba, Foto: AP
Knjiga Moja borba, Foto: AP

Veber je takođe rekao da je dokumenta otkrio istražujući arhivu Viktora van Kerbera, zvaničnog autora biografije, na Univerzitetu Vitvatersrand u Johanesburgu, gde je tražio građu za svoju novu knjigu o tome kako je Hitler postao nacista.

HITLER JE BIO NARKOMAN: Nemački naučnik došao do šokantnih dokaza

On je potvrdio da je pronašao svedočenje koje je pod zakletvom dala i potpisala žena izdavača knjige, koja je izjavila da Van Kerber nije njen autor i da je Hitler tražio od generala Ludendorfa, svog saveznika tokom Minhenskog puča 1923, da pronadje konzervativnog pisca bez veza sa nacističkom partijom koji bi potpisao delo.

Veber je naveo da je pronašao i izjavu samog Van Kerbera i pismo koje je napisao muškarcu sa kojim je bio zatočen u koncentracionom logoru i u kojem iznosi detalje o tome kako je Hitler pisao knjigu.

Drugi Van Kerberov dokument, datiran na 1938. godinu, svedoči o tome da je knjiga napisana "na inicijativu i uz aktivno učešće Adolfa Hitlera". Biografija sadrži i navode o prvom Hitlerovom "političkom budjenju" tokom boravka u vojnoj bolnici, napisane na "praktično identičan način" kao u knjizi "Mein Kampf", zaključio je Veber.

(VIDEO) CEO SVET ŠOKIRAN, TRAŽI SE EKSHUMACIJA: U Argentini nađen Hitlerov grob - umro u 95. godini!

NEĆEŠ TI MENI DA NAREĐUJEŠ: Ovaj general je jedini imao hrabrosti da se usprotivi Hitleru

FARMER KOJI JE PREVARIO HITLERA: Nekad je gajio kokoške, a onda je obmanuo naciste i preokrenuo rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja