POLJACI ODBRUSILI FRANCUZIMA U SVAĐI ZBOG HELIKOPTERA: Pa, mi smo vas naučili da jedete viljuškom!
Foto: Profimedia

Pale teške reči

POLJACI ODBRUSILI FRANCUZIMA U SVAĐI ZBOG HELIKOPTERA: Pa, mi smo vas naučili da jedete viljuškom!

Planeta -

Zamenik poljskog ministra odbrane je utvrdio da su Poljaci naučili Francuze kako da se služe viljuškom, tako dolivši ulje na vatru u diplomatskom sporu zbog propale kupovine helikoptera.

Pariz je povukao poziv poljskoj delegaciji na sajam vojne industrije u Francuskoj ovog meseca, usled napetih odnosa zbog prekida pregovora o kupovini Erbasovih helikoptera.

"Ima već dugo da nas je francuska strana službeno pozvala, a sada nam pokazuju vrata", rekao je Bartoš Kovnacki.

"Radi se o ljudima koje smo pre nekoliko vekova naučili da jedu viljuškom, što možda objašnjava njihovo današnje ponašanje", dodao je. Mislio je na činjenicu da je viljušku u Francusku doneo francuski kralj Henri III, koji je ranije bio poljski kralj.

via GIPHY

Istoričari su, međutim, podeljeni oko porekla viljuške. Neki kažu da ju je kralj, pošto je napustio Poljsku, otkrio za vreme boravka u Veneciji, a drugi tvrde da je viljušku zaista prvi put video u Poljskoj gde ju je pola veka ranije donela poljska kraljica italijanskog porijekla Bona Sforca.

Poljska je prošle nedelje odustala od kupovine 50 letelica Karakal Erbas helikoptera vrednih oko 3,14 milijardi evra i najavila da umesto toga kupuje barem 21 američki helikopter Blek hok.Francuski predsednik Fransoa Olande zbog toga je odgodio posetu Varšavi, a direktor Erbasa Tom Enders oštro je kritikovao poljsku konzervativnu vladu rekavši da još "niko nije tako postupao" s tom kompanijom i najavio da će tražiti odštetu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja