Oland: Moguća intervencija u Siriji

Masakr u Huli

Oland: Moguća intervencija u Siriji

Planeta -
Predsednik Francuske izjavio je da bi, posle masakra u Huli, upotreba vojne intervencije u Siriji bila moguća, ali da bi ona morala biti izvedena posle odluke Ujedinjenih nacija

PARIZ, DAMASK - Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da bi, posle masakra u Huli, upotreba vojne intervencije u Siriji bila moguća, ali da bi ona morala biti izvedena posle odluke Ujedinjenih nacija.

Istovemeno, više država je odlučilo da protera sirijske ambasadore, u znak protesta zbog poslednjih događaja u mestu Hula, u kome je, prema podacima UN, poginulo 108 ljudi, među kojima je više od trećine dece.

"Vojna intervencija nije isključena, pod uslovom da bude izvedena pod nadzorom UN", rekao je Oland u televizijskom intervjuu.

"Takođe, moramo da nađemo rešenje koje neće biti strogo vojno. Sada treba izvršiti pritisak da se sruši režim Bašara el-Asada", dodao je Oland.

Sirijske ambasadore i diplomate su do sada proterali Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Belgija, SAD, Bugarska, Holandija Švajcarska, Australija i Japan.

Francuski predsednik, takođe je pozvao na uvođenje strožih sankcija Siriji i razgovore sa Rusijom, preneo je Frans pres.

"O tome ću razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kada u petak bude posetio Pariz. On, zajedno sa Kinom, bio je najuzdržaniji po pitanju sankcija. A mi moramo da ih uverimo da je nemoguće dopustiti Asadovom režimu da masakrira sopstveni narod", istakao je Oland.

Vlasti u Parizu takođe su najavile da će u julu biti domaćin novog sastanka "Prijatelja Sirije", za koju Oland kaže da će pomoći u organizovanju sirijske opozicije kako bi sadašnji režim bio srušen.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus isključio je mogućnost kopnene intervencije u Siriji, rekavši da je rizik da se sukobi prošire na region suviše veliki.U Siriji je poginulo više od 13.000 ljudi od marta prošle godine kada su počeli antirežimski protesti, a nasilje u zemlji ne jenjava uprkos sporazumu o prekidu vatre od 12. aprila, donetom uz posredovanje izaslanika UN i Arapske lige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track