Najnovije vesti

(VIDEO) PUKLA BRUKA U EU: Procureo snimak na kom je evropski komesar ispljuvao Kineze samo tako!
Foto: Fonet

rasistički komentari

(VIDEO) PUKLA BRUKA U EU: Procureo snimak na kom je evropski komesar ispljuvao Kineze samo tako!

Planeta

BERLIN - Evropski komesar Ginter Etinger pravdao se ovog vikenda zbog toga što je kineski narod nazvao "kosookima".

U petak je objavljen tajno snimljen snimak njegovog obraćanja liderima poslovne zajednice s komentarima koji je mnoge razbesneo.

Etinger, komesar za digitalnu ekonomiju koji tek što je imenovan na moćniju funkciju komesara za budžet, u komentarima koje je izneo na skupu u Hamburgu ranije ovog meseca ismejao je delegaciju kineskih ministara, opisavši ih kao "ljude sa kosom začešljanom imalinom s leva na desno".

"Devet muškaraca, jedna partija. Nema demokratije, nema ženskih kvota, i nema žena - što je logičan sled", rekao je on tada, govoreći o delegaciji koja je nedavno posetila Komisiju.Njegovi komentari su tada tajno snimljeni, tokom govora o odnosima EU sa Kinom, a anonimni korisnik Ju Tjuba "Sebas Travelling", koji je objavio video-snimak u petak, kaže da je Etinger koristio reči "kosooki" i "prevaranti" govoreći o Kinezima.

"To je bio donekle nemaran izraz koji nipošto nije imao za svrhu da prema Kini iskaže nepoštovanje", rekao je Etinger u subotu listu "Di Velt", naglasivši da je reč o komentarima koji su izvučeni iz konteksta i da je "naišao na veoma pozitivnu reakciju" na svoj govor.Evropski komesar je u Hamburgu rekao da Nemačka i druge članice EU dozvoljavaju kineskim firmama da kupuju evropske kompanije i njihovo vredno znanje i intelektualnu svojinu, dok Kina ne dozvoljava Evropljanima da slobodno investiraju na njenoj teritoriji.

Etinger je, navodi francuska agencija, izneo pogrdne opaske i o gej brakovima u Nemačkoj, dok je on danas državnom radiju SWR rekao da nema ništa protiv istopolnih brakova.

Etingerovi komentari objavljeni su u nezgodnom trenutku, s obzirom na to da je predsednik Evropske komisije najavio u petak da će Etinger preuzeti mesto komesara za budžet od Kristaline Georgijeve. Francuska grupa "SOS Rasism" saopštila je danas da bi Junker i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo da "uvedu adekvatnu kaznu za takvo ponašanje koje ne dolikuje jednom članu Evropske komisije".

"Neko ko otvoreno širi rasističke i homofobne stavove sebe je diskvalifikovao za najviše političke pozicije", rekla je juče "Špiglu" Katarina Barli, generalni sekretar nemačke Socijaldemokratske partije levog centra, navodi francuska agencija.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...