(VIDEO) VELIKA POBEDA RUSIJE: EU odobrila Gaspromu povećanje isporuke gasa
Foto: Reuters

Biznis je biznis

(VIDEO) VELIKA POBEDA RUSIJE: EU odobrila Gaspromu povećanje isporuke gasa

Planeta -

Evropska unija odobrila je ruskom energetskom gigantu Gaspromu da poveća isporuke gasa kroz gasovod Opal, koji gas iz Severnog toka dovodi do korisnika u Evropi, čime je Rusiji omogućeno i da zaobiđe tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Ova odluka, koja predstavlja veliku pobedu za Rusiju, izazvala je bes nekih članica EU, kao što je Poljska, ali eksperti kažu da je ovo odličan korak.

"To je jako dobro za Gasprom i jako dobro za Evropu, a vrlo loše za Ukrajinu", ističe Tijeri Bros, viši istraživač na Institutu za energetske studije u Oksfordu. Evo u čemu je suština odluke: Gasprom će sam moći da koristi 50 odsto kapaciteta Opala. Ta polovina kapaciteta biće isključena iz pravila Trećeg paketa energetskih propisa, koja će se odnositi samo na drugu polovinu.

(Foto: Printscreen Euronews)
(Foto: Printscreen Euronews)

Osim toga, Gasprom može da ubaci i dodatnih 7,7 milijardi kubnih metara ako ostali snabdevači koji imaju pristup gasnoj magistrali ne podignu proviziju, saopštila je Evropska komisija. To znači da Gasprom i dalje mora da deli Opal s drugim distributerima.

EU od 2011. dozvoljava Gaspromu da koristi samo 50 odsto Opala, i to u okviru Trećeg paketa, pod obrazloženjem da se tako sprečava monopol na snabdevanje. A EK sada, kada je dozvolila Gaspromu da sam koristi pola kapaciteta tog gasovoda, kaže da će ova odluka poboljšati konkurenciju.

Evropska komisija kaže da je ovo odlična odluka (Foto: Reuters)
Evropska komisija kaže da je ovo odlična odluka (Foto: Reuters)

"Ovu odluku nismo doneli samo iz političkih razloga, da bismo bili prijatelji s Gaspromom", kaže za Rojters neimenovani evropski komesar. "Ne poslujemo u prazno.

"Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič je u četvrtak izjavio da se "čine najveći mogući napori" da se posreduje u sporu između Moskve i Kijeva i obezbedi da ne dođe do obustave gasa u Ukrajini i Evropi.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

"Dosad u tom nismo bili uspešni", rekao je visoki zvaničnik EK, mada je ruski predsednik Vladimir Putin stavio do znanja da je Rusija spremna da nastavi isporuke gasa Ukrajini čim Kijev pristane na dogovor da za isporuke plati unapred.

Otvaranje Opala takođe uklanja i glavnu prepreku za ostvarivanje Gaspromovog 9,9 milijardi evra vrednog plana o dupliranju kapaciteta gasovoda Severni tok ispod Baltičkog mora, što je projekat za koji su zainteresovani i mnogi evropski partneri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track