HILARI, TRAMP ILI MARIHUANA: Na dan izbora u SAD glasaće se i o legalizaciji droge
Foto: Reuters

Dan D

HILARI, TRAMP ILI MARIHUANA: Na dan izbora u SAD glasaće se i o legalizaciji droge

Planeta -

Na dan održavanja predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, u devet američkih saveznih država glasaće se i o usvajanju zakona o legalizaciji marihuane za rekreativnu i medicinsku upotrebu.

Građani Arizone, Kalifornije, Mejna, Masačusetsa i Nevade izjasniće se na referendumu o legalizaciji rekreativne upotrebe marihuane, kao i o zakonskom regulisanju njene proizvodnje i prometa.

U Arkanzasu, Floridi i Severnoj Dakoti, u kojima je, kao i u Vašingtonu, rekreativna upotreba marihuane već legalizovana, glasaće se o dozvoli njenog korišćenja u medicinske svrhe. Građani Montane izjasniće se o ublažavanju uslova za prodaju marihuane u medicinske svrhe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Medicinska upotreba marihuane već je legalna u 25 američkih država i Vašingtonu.

SAD su među zemljama sa najvećom potrošnjom droge u svetu, a eventualnom legalizacijom marihuane bila bi okončan višedecenijski "rat protiv narkotika", uglavnom usmeren ka Južnoj Americi.

Marihuana je veoma popularna u SAD, gde 57 odsto stanovništva podržava legalizaciju, što je za 25 odsto više nego 2006. godine, pokazali su rezultati jedne studije "Pju riserč centra".

Klintonova i Tramp su podržali legalizaciju u medicinske svrhe, Foto: Reuters
Klintonova i Tramp su podržali legalizaciju u medicinske svrhe, Foto: Reuters

Iako je u očima federalnih vlasti prodaja i upotreba marihuane i dalje nelegalna, tržište tog narkotika u SAD ostvarilo je 2014. prihod od 4,6 milijardi dolara, od čega 92 odsto potiče od prodaje u medicinske svrhe. Taj prihod mogao bi 2020. godine da dostigne 20 milijardi dolara, od čega bi 53 odsto činila prodaja za rekreativu upotrebu, a udeo Kalifornije iznosio bi čak 6,4 milijarde dolara.

Oba predsednička kandidata, republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, podržala su legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, ali ne i za rekreativnu upotrebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track