UČINJEN PRVI KORAK KA UKIDANJU NATO: Osniva se Evropski fond za odbranu težak 25 miliona dolara
Foto: Fonet AP 28 Jul 2015

Vojna previranja

UČINJEN PRVI KORAK KA UKIDANJU NATO: Osniva se Evropski fond za odbranu težak 25 miliona dolara

Planeta -

Evropska komisija predstavila je danas novi akcioni plan o saradnji u oblasti odbrane koji predviđa osnivanje Evropskog fonda za odbranu i veća ulaganja u istraživanja i nove tehnologije.

"Evropska komisija predložila je osnivanje Evropskog fonda za odbranu i druge mere u cilju efikasnijeg trošenja na zajedničke odbrambene sposobnosti, jačanja bezbedosti evropskih građana i podsticanja kompetitivne i inovativne industrijske baze", saopšteno je na sajtu Komisije.

Akcioni plan predviđa osnivanje Evropskog fonda za odbranu koji bi "podržao ulaganja u zajedničko istraživanje i zajednički razvoj odbrambene opreme", navedeno je u saopštenju. Fond bi bio namenjen istraživanju inovativne odbrambene tehnologije, kao što su elektronika, metamaterijali, softveri za šifrovanje i robotika.

Komisija je, navodi se u saopštenju, već predložila 25 miliona dolara za istraživanje u oblasti odbrane u okviru budžeta EU za 2017. i očekuje da bio taj iznos do 2020. mogao da bude povećan na 90 miliona evra godišnje.

Plan takođe predviđa veće zajedničko investiranje država članica radi smanjenja troškova, na primer u nabavku bespilotnih letelica ili helikoptera. Za zajedničke projekte godišnje bi, prema okvirnim procenama, moglo da se izdvaja oko pet milijardi dolara.

Komisija je najavila i stvaranje boljih uslova za otvoreno i konkurentno evropsko tržište u oblasti odbrane kako bi se pomoglo kompanijama u prekograničnom poslovanju, kao i ublažavanje propisa koji ograničavaju prekogranične vojne nabavke, poboljšanje industrijskih standarda i usvajanje politika kao što si svemirski program EU, zajednička bezbednost i prioriteti odbrane.

Predloge Evropske komisije sada treba da razmotre članice EU, posebno na samitu Evropskog saveta 15. i 16 decembra. Komisija je saopštila da su zemlje EU tokom protekle decenije smanjile troškove za odbranu za gotovo 12 odsto, a da nisu produbile saradnju.

Komisija je navela da se zbog nedostatka saradnje država članica u oblasti odbrane, godišnje izgubi između 25 i 100 miliona evra. Komisija je takođe navela da se oko 80 odsto nabavke u oblasti odbrane obavlja na nacionalnom nivou, zbog čega dolazi do skupog dupliranja u toj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja