VIDEO NAJVIŠA ZGRADA U SAD TONE: Čudo čija je izgradnja koštala 350 miliona dolara preti da se uruši
Foto: Reuters

Mesto sa najluksuznijm stanovima u San Francisku

VIDEO NAJVIŠA ZGRADA U SAD TONE: Čudo čija je izgradnja koštala 350 miliona dolara preti da se uruši

Planeta -

Milenium Tauer u San Francisku najviša je stambena zgrada u SAD zapadno od reke Misisipi, a izgradnja mu je do otvaranja 2009. koštala 350 miliona dolara, a slovi za mesto s najluksuznijim stanovima u tom gradu i najboljim pogledom na San Francisko Bej, na Golden Gejt..

Sada je evropska svemirska agencija ESA svojim satelitima Sentinel 1 otkrila da zgrada tone brzinom od čak četiri centimetra godišnje, pa čak i to da se zgrada naginje. Kako je reč o 197 metara visokoj 58-spratnici, reč je o vrlo gadnom problemu u centru takvog velegrada kao što je San Francisko i o krajnje mračnim prognozama za zgradu čiji su graditelji i arhitekte od 2008. do 2010. za taj projekt pobrali mnoštvo najviših nagrada struke.

ESA je otkrila šta se sa zgradom događa u sklopu svojih preliminarnih merenja satelitima kako bi u doglednoj budućnosti napravila mapu promene visine tla u svim ili većini urbanih područja na svetu.

Osim San Franciska, ESA je otkrila probleme i u Oslu, na mestu železničke stanice, tačnije, onih zgrada koje su se pokazale kao izgrađene na tlu koje se baš i ne odlikuje posebno dobrom nosivosti. U slučaju zgrade u San Francisku pretpostavlja se da je razlog propadanju u tlo i nakrivljavanju to što je zgrada izgrađena na mestu na kome čvrsto tlo počinje tek na dubini od 60 metara ispod površine.

Zgrada, pak, seže do 30 metara u dubinu, tako da njeni temelji leže čak 30 metara iznad tačke na kojoj počinje tlo koje bi bilo sposobno da podnese ogromnu masu zgrade iznad.

Reč je inače o četvrtoj najvišoj zgradi u tom gradu i najvišoj armiranobetonskoj građevini u San Francisku. Dvoetažni stanovi na vrhu dosežu cenu od 12 miliona dolara, odnosno toliko su dosezali na tržištu pre nego što je ESA objavila svoje otkriće, i bili su najskuplji stanovi u zgradi na zapadnoj obali SAD.

Crno bela fotografija ESA-e ukrašena je tačkama koje pokazuju mesta u problematičnoj četvrti koja su se slegla u posmatranom periodu od februara 2015. do nedavno.

ESA je inače otkrila da tone i gradić smešten istočno od San Franciska, Plizanton, nekih centimetar godišnje, i to zbog suše i opadanja nivoa podzemnih voda. PosLednjih se godina inače po svetu otkriva sve više mesta koja tonu zbog previše crpljenja podzemnih voda.

Stanje u San FrancisKu i s Milenium Tauerom utoliko je gore što je San Francisko izrastao na izrazito trusnom području na kome se sudaraju dve tektonske ploče.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track