NOVI ZAKON IZAZVAO BURU U POLJSKOJ: Kad demonstriraju crkva i vlast, svi drugi moraju da se sklone
Foto: AP 19 11 2016

Diskriminacija demonstranata

NOVI ZAKON IZAZVAO BURU U POLJSKOJ: Kad demonstriraju crkva i vlast, svi drugi moraju da se sklone

Planeta -

Savet Evrope izrazio je duboku zabrinutost zbog novih izmena zakona o okupljanju građana u Poljskoj po kojima apsolutnu prednost imaju mitinzi, manifestacije i demonstracije koje organizuju poljske vlasti, uticajna Poljska katolička crkva i verske zajednice, a obični Poljaci, iako su okupljanje prijavili ranije, moraju da se povuku na drugo mesto.

"Veoma sam uznemiren zbog poljskog zakona o pravu na okupljanje koji je usvojio poljski Sejm. Zakon će sprečiti veliki deo društva da ostvaruje svoja prava iz člana 11 Evropske povelje o ljudskim pravima. Pozivam Senat da zakon odbaci, a poljske vlasti ponovo molim da uspore legislativni proces i zakone koji mogu da utiču na prava građana ponude na javnu raspravu", saopštio je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnijeks.

Sejm poljskog parlementa usvojio je u petak po hitnoj proceduri izmene zakona o okupljanju građana po kojem će ubuduće prednost imati manifestacije koje zakažu vlasti, Poljska katolička crkva i druge verske zajednice, a građani koji su na istom mestu ranije prijavili okupljanje moraće da se pomere na drugo mesto ili odaberu drugo vreme.

Takođe, izmenjeni zakon uvodi pojam "periodična okupljanja" nekoliko puta godišnje, a u slučaju Marša nezavisnosti, koji svakog 11. novembra u Varšavi organizuju poljski radikalni nacionalisti, ultrakatolici i ekstremisti, dovoljno je jednom godišnje.

Te periodične manifestacije mogu da rezervišu prostor i vreme tri godine unapred.

"Te izmene zakona možemo da nazovemo izmenama koje rešavaju sukob između dve grupe koje demonstriraju. Ove godine je 11. novembra u Varšavi bilo mirno zato što se promenila vlada. Opoziciji je stalo do uličnih nereda, jer ih je bilo kada ste bili na vlasti", kazao je u petak u Sejmu poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Blaščak.

Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog koja ima komotnu većinu u oba doma poljskog parlamenta i lojalnog predsednika države novim pravilima za osnovno pravo na okupljanje građana nastoji da zaštiti pre svega svoj miting svakog 10. u mesecu u Varšavi ispred Predsedničke palate - pomen pokojnom predsedniku Lehu Kačinjskom i ostalim žrtavama tragičnog pada predsedničkog aviona u Smolensku 10. aprila 2010. godine.

Na tim mesečnim pomenima već šest godina Jaroslav Kačinjski razvija teze zavere da je njegov brat blizanac ubijen u atentatu po naređenju predsednika Rusije Vladimira Putina, a da je u zaveri s tadašnjim poljskim premijerom, sadašnjim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, to prikazano kao obična avionska nesreća.

Opozicija je od dolaska Prava i Pravde na vlast u jesen prošle godine pronašla način da Kačinjskom i njegovim pristalicama zagorča te mesečne pomene tako što grupa njenih aktivista na zgradu preko puta palate projektuje izjave pokojnog predsednika Leha Kačinjskog drastično različite od sadašnjih reformskih poteza poljskih vlasti.

Dok atak na Ustavni sud Poljske, podržavljanje javnih medija, čistke u državnoj upravi i nepotizam u državnim preduzećima pravda na tim pomenima, lider konzervativaca Jaroslav Kačinjski sa druge strane ulice vidi sliku svog brata blizanca na koga se navodno poziva, da je imao suprotni stav i rekao sasvim drugo. Tu metodu su 11. novembra iskoristili i aktivisti za ljudska prava kada su na trasi nacionalističkog Marša nezavisnosti prijavili niz manjih mitinga i stajali mirno sa transparentima protiv ksenofobije i rasizma i parola "Poljska Poljacima".

Jedna od velikih poljskih sindikalni centrala izmenjeni zakon o okupljanju označila je za povratak u totalitarni režim komunističke Poljske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track