(KURIR TV) SVET U KANDŽAMA TERORIZMA: Bukte okršaji širom planete
Foto: Reuters

Tri napada u jednom danu

(KURIR TV) SVET U KANDŽAMA TERORIZMA: Bukte okršaji širom planete

Planeta -

Svet se u jednom danu suočio sa tri teroristička napada - u Turskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, za koje mnogi smatraju da su možda i povezani teroristički akti.

U Ankari je ubijen ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov, koga je pucnjima iz pištolja usmrtio bivši turski policajac na otvaranju ruske izložbe fotografija.

U međusobnom okršaju policija je likvidirala napadača. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nedvosmisleno ocenilo da je to bio teroristički akt.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zbog ubistva ambasadora, Turska i Rusija su poručile da će pojačati saradnju u borbi protiv terorizma, a predsednici dveju zemalja Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin saglasili su se da je cilj napada ugrožavanje tursko-ruskih odnosa, ali i pokušaj odlaganja razgovora Irana, Rusije i Turske o budućnosti Sirije, koji će biti održani danas u Moskvi.

Foto: AP
Foto: AP

U Berlinu je vozač kamiona na Božićnom vašaru usmrtio najmanje 12 osoba i povredio 50-tak ljudi.Kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila je da je taj napad bio teroristički i izrazila je saučešće porodicama žrtava. Ipak je dodala da neće menjati svoju politiku prema imigrantima.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

U Cirihu glavnom gradu Švajcarske su najmanje tri osobe su ranjene u pucnjavi u jednom Islamskom centru, a napadač je i dalje u bekstvu.

Za novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa nema dileme da su to tri povezana teroristička napada.Tramp je na Tviteru osudio napade u Ankari, Berlinu i Cirihu i za sva tri napada okrivio "islamske teroriste".

Foto: AP
Foto: AP

Da su napadi povezani primetio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je takodje na Tviteru osudio napade.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je osudila napad, dok su članovi SB UN ponovo ukazali na potrebu da se privedu pravdi počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori terorističkih napada.

Foto: AP
Foto: AP

(VIDEO) UŽIVO TOTALNI HAOS U BERLINU: ŠOKANTNO PRIZNANJE POLICIJE Uhvatili smo pogrešnog!

JEZIVA ISPOVEST FOTOGRAFA: Mrtav ambasador pao je pred mojim očima, ali pravi ŠOK tek je usledio!

CEO BERLIN SLAVI NEPOZNATOG JUNAKA: On je trčao za ubicom i pomogao policiji da ga uhvati!

MERKELOVA PORUČILA NACIJI POSLE MASAKRA U BERLINU: Ovo je teroristički napad, ali ne menjam politiku

(FOTO PRIČA) ATENTAT U ANKARI: Ruski ambasador stajao za govornicom, a minut kasnije začuo se RAFAL!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track