PALESTINA I IZRAEL MORAJU DA SE DOGOVORE: Delegati 70 zemalja neće priznati jednostrane korake
Foto: REUTERS 15 1 2017

Mirovni pregovori

PALESTINA I IZRAEL MORAJU DA SE DOGOVORE: Delegati 70 zemalja neće priznati jednostrane korake

Planeta -

Delegati iz 70 zemalja, koji su se danas okupili na mirovnoj konferenciji o Bliskom istoku u Parizu, potvrdili su da se samo dvodržavnim rešenjem između Izraela i Palestine može rešiti sukob između dve zemlje.

Oni su, takođe, upozorili da neće priznati preduzimanje bilo kakvih jednostranih koraka neke od tih zemalja, koji bi mogli da prejudiciraju ishod pregovora, prenosi Rojters.

U konačnom saopštenju mirovne konferencije za Bliski istok delegati su se uzdržali od kritikovanja planova novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da premesti Ambasadu SAD u Jerusalim, ali su poručili da će za zainteresovane strane nova konferencija biti održana do kraja godine.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero izjavio je ranije danas da će, ukoliko Tramp preseli ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, to imati "izuzetno ozbiljne posledice".

Ero je, u izjavi francuskoj televiziji, izrazio uverenje da će Tramp zaključiti kako je nemoguće da ispuni obećanje o preseljenju ambasade koje je dao tokom predizborne kampanje, preneo je AFP.

U Parizu je danas održana velika međunarodna konferencija u pokušaju da se otpočnu mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca.

Palestinci su pozdravili održavanje ovog sastanka, ali Izrael, koji ne prisustvuje konferenciji, tvrdi da je skup organizovan protiv te zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je parisku konferenciju "nameštenom" s ciljem da se usvoje dodatni antiizraelski stavovi.

Izraelci i Palestinci pozvani su da saslušaju zaključke sastanka, ali ne i da učestvuju u radu tokom samita.

Dvodržavno rešenje za palestinsku državu pored Izraela odavno podržavaju obe strane, ali imaju potpuno različitie vizije o tipu države koja bi trebalo da bude uspostavljena, pri čemu Izrael odbacuje međunarodnu umeštanost u mirovni proces.

Današnja konferencija održava se u trenutku novih tenzija između Izraela i međunarodne zajednice nakon što su Ujedinjene nacije prošlog meseca usvojile rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji, objavio je ranije Bi-Bi-Si.

Izrael je optužio administraciju odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame da je omogućio usvajanje te rezolucije time što nije upotrebila pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

Poslednja rudna direktnih mirovnih pregovora između dve strane propala je u aprilu 2014, zbog žučnog spora u vezi sa izraelskim naseljima, a izraelske trupe i Palestinci i dalje se često sukobljavaju na Zapadnoj obali.

Palestinci se žestoko opiru izraelskim naseljeničkim aktivnostima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritoriji koju žele za svoju buduću državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track