ČVRSTA RUKA DONALDA TRAMPA POČELA DA ČISTI: Oterana četiri visoka zvaničnika Stejt departmenta
Foto: Fonet/AP

Čišćenje administracije

ČVRSTA RUKA DONALDA TRAMPA POČELA DA ČISTI: Oterana četiri visoka zvaničnika Stejt departmenta

Planeta -

Dvojica senior administratora izjavila su da je Trampova administracija rekla četvorici najviših zvaničnika menadžmenta Stejt departmenta da im njihove usluge više nisu potrebne u cilju napora da se "očisti kuća".

Patrik Kenedi, koji je služio devet godina kao podsekretar za upravljanje, pomoćnik sekretara za upravu i konzularne poslove Džojs En Ber, Mišel Bond kao i ambasador Dženrti Smit dobili su pismo iz Bele kuće da njihov servis više nije potreban, tvrde izvori CNN-a.

Bela kuća obično ostavlja službenike sa dužim karijerama na takvim pozicijama po nekoliko meseci dok njihovi naslednici ne budu potvrđeni.

"Bilo kakva implikacija da su ove četiri osobe dale otkaz je pogrešna", izjavio je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta. "Ovi ljudi su lojalni sekretaru, predsedniku i Stejt Departmentu. Nije bilo nikakvih pretnji od strane predsednika. Ovo je čišćenje Bele kuće".

Mark Toner, portparol Stejt Dipartmenta naveo je u saopštenju da su "ove pozicije politički imenovane, i zahtevaju od predsednika da ih imenuje a da Senat potvrdi njihove pozicije. Oni nisu trajno imenovani već na određeno vreme."

"Od zvaničnika čije ostavke su prihvaćene, neki će nastaviti da rade u diplomatskoj službi na drugim pozicijama, a drugi će se povući po svom izboru, ili zato što su prekoračili rokove njihovog službovanja", rekao je on.

Viktorija Nuland, pomoćnik sekretara Stejt Dipartmenta za Evropu, takođe nije tražila da ostane.

"Odeljenje neće propasti. Svako ima dobre kandidate. To je ogroman institucionalni gubitak, ali odeljenje ima odlične potčinjene i narod kadrove koji će istupiti i preuzeti odgovornost", rekao je jedan visoki zvaničnik.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track