Netanijahu: Iran i Hezbolah pomažu masakr u Siriji

Intervencija u najavi

Netanijahu: Iran i Hezbolah pomažu masakr u Siriji

Planeta -
Vidimo užasavajuće slike dece i starijih. Masakr ne izvodi samo sirijska vlada, već ga potpomažu Iran i Hezbolah", rekao je Netanijahu

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kazao je da sirijski režim sprovodi masakr civila, nakon izveštaja da je još 100 ljudi ubijeno tokom vikenda.

"Vidimo užasavajuće slike dece i starijih. Masakr ne izvodi samo sirijska vlada, već ga potpomažu Iran i Hezbolah", rekao je Netanijahu.

Izraelski vicepremijer Šaul Mofaz je nešto ranije optužio sirijskog predsednika Bašara al Asada da je počinio genocid tokom petnaestomesečne pobune.

On je, takođe, kritikovao Rusiju da naoružava Damask i ponovio zahtev Izraela za međunarodnom vojnom intervencijom da se Asad sruši, poput one u Libiji prošle godine.

Izrael je sve donedavno oklevao da poziva na rušenje Asada jer se brinuo zbog haosa u toj zemlji. Sirija i jevrejska država su formalno u ratnom stanju ali je linija razdvajanja uglavnom stabilna već decenijama.

Međutim, zbog stalnih izveštaja o pogibiji sirijskih civila, raste bes javnosti i izraelski zvaničnici pojačali su svoje kritike.

"Zločin protiv čovečanstva, genocid se sprovodi u Siriji danas. I ćutanje svetskih sila je suprotno svoj ljudskoj logici", kazao je Mofaz u intervjuu za vojni radio.

On je ocenio da su strane sile zadovoljne osudom umesto da intervenišu da zbace Asada."Gore od toga je ponašanje Rusije, koja svake nedelje osuđuje pokolj, a nastavlja da naoružava Asadov ubilački režim. Bolja je neodgovornost, a najgore je partnerstvo u pokolju", ocenio je Mofaz.

Izraelski mediji podsećaju da se Rusija, koja je već dugo saveznik Siriji, protivi spoljnoj intervenciji protiv Asada. Moskva poriče da podržava bilo koju stranu u sukobu i da obezbeđuje oružje koje bi se moglo upotrebiti u građanskom ratu.Mofaz je kazao da su mogućnosti Izraela u odnosu na Siriju ograničene ali je apelovao na Zapad da zaustavi masovno ubijanje."Mi se ne možemo mešati iz razumljivih razloga. Ali ja mislim da Zapad, predvođen SAD ima interesa da se genocid ne dogodi", kazao je Mofaz, bivši ministar odbrane i šef izraelske armije.

Hejg: Situacija u Siriji slična BiH tokom rata 90-tih

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg uporedio je situaciju u Siriji sa BiH tokom rata 90-tih godina, i naglasio da ne isključuje mogućnost vojne intervencije. "Ne znamo kako će se stvari razvijati.

Sirija je na ivici sloma ili građanskog rata, i zato mislim da ništa ne možemo u potpunosti da isključimo", rekao je Hejg za televiziju Skaj njuz.

Prema njegovom mišljenju, situacija u Siriji se ne može uporediti sa stanjem u kojem je prošle godine bila Libija, gde je, kako je rekao, vođena uspešna intervencija kako bi se spasili ljudski životi.

"Sirija više liči na BiH iz 90-tih godina, pošto je na granici građanskog rata, s obzirom da stanovnici susednih gradova napadaju jedni druge i međusobno se ubijaju", rekao je on.

Osvrćući se na izjave ruskih vlasti, da bi Moskva podržala odlazak sa vlasti predsednika Sirije Bašara Asada, ukoliko bi se sa tim složio sirijski narod, Hejg je rekao da je to upravo ono što želi i London.

"To je upravo ono što mi želimo. Ali, oni ne mogu odlučivati o svojoj budućnosti, ako se međusobno ubijaju, i ako ubijaju posmatrače" naglasio je britanski ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track