(VIDEO) OVO SU NAJŠOKANTNIJE POLITIČKE LIKVIDACIJE: Tajni agenti ubijali metodama Džejms Bonda!
Foto: Printscreen Youtube

surove egzekucije

(VIDEO) OVO SU NAJŠOKANTNIJE POLITIČKE LIKVIDACIJE: Tajni agenti ubijali metodama Džejms Bonda!

Planeta -

Nedavno ubistvo Kim Džong-nama, polubrata severnokorejskog diktatora Kim Džong-una, otrovnim sprejom na aerodromu u malezijskom gradu Kuala Lumpuru, podsetila je na vreme kada su različite tajne službe eliminisale “državne neprijatelje” metodama poput onih iz filmova o Džejmsu Bondu.

Iako je takvih ubistava sigurno bilo i ranije, prvi slučaj koji je privukao veliku pažnju svetske javnosti bilo je ubistvo bugarskog disidenta Georgija Markova u Londonu 1978. godine.

Kim Džong-nam Foto printscreen YB
Kim Džong-nam Foto printscreen YB

Ceo slučaj dobio je ime “bugarski kišobran” jer je ubica Markova na mostu vaterlo 7. septembra 1978. vrhom kišobrana ubo u nogu i u njega ispucao kuglicu s otrovom. Markov je preminuo posle četiri dana u bolnici.

Istraga je pokazala da je ubica verovatno bio danski državljanin, plaćenik obučen u Bugarskoj, a metoda i način ubistva vukli su trag sve do sovjetskog KGB-a. Međutim, i posle više od trideset godina istražitelji u Bugarskoj, kao i u Velikoj Britaniji, nisu uspeli da identifikuju atentatora i podignu optužnicu.

Drugi poznati slučaj je onaj vođe palestinskog Hamasa Kaleda Mašala, kog je u Jordanu, gde se tada kriao, u septembru 1997. godine, otrovao agent izraelskog Mosada. Agent je otkriven i uhapšen, a u zamenu za njegovo oslobađanje Izrael je morao da pošalje protivotrov. Mašal je uspeo da preživi iako je već bio pao u komu. Sedam godina kasnije, 2004., usledio je niz napada otrovnim sredstvima od kojih su dva završila tragično.

Kaled Mašal Foto Wikipedia
Kaled Mašal Foto Wikipedia

U septembru 2004. godine lider ukrajinske opozicije Viktor Juščenko koji se na izborima borio protiv proruskog kandidata Viktora Janukoviča, otrovan je dioksinom koji mu je potpuno izobličio lice i promenio lični opis. Juščenkove pristalice optužili su rusku obaveštajnu službu da stoji iza napada. Juščenko se oporavio i pobedio na predsedničkim izborima.

Viktor Juščenko  Foto printscreen klix.ba
Viktor Juščenko Foto printscreen klix.ba

Gotovo istovremeno, u saptembru 2004. na letu između Džakarte i Amsterdama, arsenom je otrovan indonežanski borac za ljudska prava Munir Said Talib. Za njegovo ubistvo osuđen je pilot aviona koji ga je navodno otrovao po nalogu indonežanskih vlasti. Presudu suda koji ga je proglasio krivim, poništio je dve godine kasnije Vrhovni sud.

U decembru 2004. u francuskoj vojnoj bolnici pod misterioznim okolnostima preminuo je palestinski vođa i čelnik PLO-a Jaser Arafat. Obdukcija je pokazala da u Aafatovovom telu nema znakova trovanja, međutim na njegovim ličnim stvarima pronađena je visoka koncentracija radioaktivnog polonija pa se i dalje veruje da su ga zapravo otrovali izraelski agenti.

Jaser Arafat foto Beta
Jaser Arafat foto Beta

Posebnu pažnju medija izazvala je smrt bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka. On je ubijen u Londonu u decembru 2006. godine. Litvinjenko je otrovan radioaktivnim polonijem 210 koji mu je ubačen u čaj koji je pio u svom londonskom hotelu.

Bivši agent Kremlja bio je na udaru Moskve jer je kritikovao režim i optuživao ga za politička ubistva, posebno za ono Ane Politkovskaje. Nakon što je završio u bolnici bivši ruski agent je u teškim mukama preminuo posle tri nedelje.

Aleksandar Litvinjenko Foto Profimedia
Aleksandar Litvinjenko Foto Profimedia

Za ubistvo je osumnjičen Andrej Lugovoj, agent KGB/FSB-a, koji je i sam završio u bolnici zbog radijacije. Istražitelji su u njegovom prtljagu u hotelskoj sobi, kao i u avionu kojim je doputovao u London pronašli tragove radijacije. Lugovoj je zadržan u Velikoj Britaniji koja je odbila da ga izruči Rusiji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: SLUŽBE ČUVAJU SRBE OD HARADINAJA

(večarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track