Najnovije vesti

BRUTALNA KAMPANJA U NEMAČKOJ: Šulc krade, a Angela ubija!
Foto: Fonet

Izbori

BRUTALNA KAMPANJA U NEMAČKOJ: Šulc krade, a Angela ubija!

Planeta

Iako je glasanje tek u septembru, napadi na Šulca (SDP) i Merkelovu (CDU) već su neverovatno agresivni

BERLIN - Kampanja u Nemačkoj za parlamentarne izbore u septembru nije ozbiljno ni počela, a već je postala brutalno prljava.

Tako pojedini mediji optužuju Martina Šulca, kandidata Socijaldemokratske partije, za prevare u Evropskom parlamentu, na čijem čelu je bio, a drugi krive Angelu Merkel, aktuelnu kancelarku i kandidatkinju Hrišćansko-demokratske unije, za samoubistvo Hanelore Kol.

Kako je objavio Špigl, Šulc je tražio povlašćene uslove za svog bliskog saradnika Markusa Engelsa, trenutno šefa njegove kampanje, a u avgustu 2015. pokušao je da pomogne i drugim saradnicima da dođu do različitih povlastica. Kancelarija EU za borbu protiv prevara (OLAF) pokrenula je istragu zbog tih tvrdnji.

Inače, konzervativci u Nemačkoj već su stavili do znanja da će se u kampanji najoštrije obrušiti na Šulcov rad u Briselu. A kako piše Rojters, partija Angele Merkel je spremila pravi dosije o Šulcu, u kojem se analizira njegovo delovanje na čelu EP i spremna je da ga napadne zbog navodne pomoći Žan-Klodu Junkeru u poreskoj aferi, ali i zbog drugih spornih odluka.

 

 

S druge strane, krenuli su i brutalni napadi na Merkelovu - magazin Cajt objavio je optužbe Valtera Kola, sina bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, da je kancelarka kriva za njihovu porodičnu tragediju.
- Merkelova je imala nimalo beznačajnu ulogu u smrti moje majke - rekao je on.

Hanelore se ubila 2001, nakon optužbi protiv njenog supruga za primanje mita, a koje je iznela i Merkelova, tada generalni sekretar Helmutovog CDU i njegova štićenica.
- Ponašanje Merkelove bilo je ljigavo. Mama se osećala kao nepoželjna osoba, a sve je bilo još gore jer ju je Merkelova izdala. Angela je uradila sve da pobedi u borbi za prevlast u stranci - ispričao je Valter.

Ove optužbe stižu u trenutku kada popularnost Merkelove pada, a Martina Šulca skače.
E.K.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...