KAČINJSKI UPOZORAVA: Evropa u više brzina drugo ime za kraj EU!
Foto: Reuters

Sporna ideja

KAČINJSKI UPOZORAVA: Evropa u više brzina drugo ime za kraj EU!

Planeta -

VARŠAVA - Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je u nekoliko razgovora za poljske medije da je Evropa u više brzina uperena protiv regiona nove Evrope, a u stvari samo je drugo ime za kraj Evropske unije.

"Evropa u više brzina je projekat uperen protiv EU. Takođe je projekat uperen protiv država našeg regiona. To je, sve u svemu, drugi naziv za kraj EU", kazao je Kačinjski u intervjuu za portal vPolitice.pl.

Najmoćniji poljski političar, iako zvanično samo običan poslanik i lider vladajućih konzervativaca, optužio je Nemačku da ona dominira Unijom i gura taj projekt "kraja EU".

"Iako se Evropa u više brzina kao ideja javlja već godinama, sada to izgleda ozbiljno. Nemci su očigledno konstatovali da moraju da idu napred, da internacionalizuju dugove, da na sebe preuzmu novo breme. Bez toga može da propadne cela Unija, a sigurno evrozona. Zato bolje da plate više nego da se sve sruši", rekao je Kačinjski.

Zemlje Višegradske četvorke na evropskom nivou istupaju formalno zajedno protiv ideja Evrope u više brzina i traže jedinstvenu Evropu. Medjutim, slovački premijer Robert Fico već je izjavio da je nacionalni interes Slovačke da bude u jezgru integracije i kreće se najvišom evropskom brzinom. Potrebu da izbegne da Češka sklizne na periferiju sporije brzine naglašavao je više puta i češki premijer Bohuslav Sobotka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track