Putin najavio nastavak ulaganja u novi bombarder

Novi bombarder

Putin najavio nastavak ulaganja u novi bombarder

Planeta -
Ruski predsednik ocenio je da će razvoj novog aviona biti skup i tehnološki zahtevan posao, ali da mora biti urađen uprkos visokim troškovima

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija nastaviti da radi na razvoju novog bombardera, uprkos visokim troškovima.

Putin je obišao vojnu bazu na jugu Rusije, gde je govorio o potrebi modernizacije ruske vojske.

Ruski predsednik ocenio je da će razvoj novog aviona biti skup i tehnološki zahtevan posao, ali da mora biti urađen uprkos visokim troškovima.

Ruska vojska ima nekoliko desetina aviona Tu-95, letelice koje su dizajnirane još 50-ih godina prošlog veka i prilično su zastarele.

Osim tih modela, ruska vojska u svojoj floti ima i supersonične Tu-160 bombardere.

Prvi pokušaj modernizacije ruskog vojnog vazduhoplovstva priopao je početkom 90-ih godina zbog ekonomske krize u Rusiji.

Putin: Rusija može da odgovori na američki raketni štit

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da Rusija ima sve mogućnosti da adekvatno odgovori na razmeštanje američkog protivraketnog štita u Evropi, ali da bi bilo najbolje kada bi takvi planovi bili revidirani.

“Moramo da gledamo u budućnost i da blagovremeno reagujemo na promociju tih planova. Naravno da je najbolje kada naši partneri ne bi to radili, jer će to izazvati našu reakciju”, rekao je Putin u obraćanju vojnicima 393. vazduhoplovne baze.

Putin je naglasio da bez obzira na to što se ti izrazi više ne koriste, to jeste faktički “trka u naoružanju”, “imamo sve mogućnosti da adekvatno odgovorimo”.

Kao glavne aktivnosti u tom smislu Putin je istakao ispunjavanje ugovora o odbrani, za koje je rekao da treba da budu ostvareni “u pravo vreme, po pravoj ceni i da ispune planove po naloge državne odbrane”.

“Ukoliko to uradimo, onda za nas nema nikakvih pretnji” kazao je ruski predsednik.

Putin je o problemu raketnog štita nedavno razgovarao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, rekavši tom prilikom da do napretka u razgovorima o štitu ne može doći na osnovu dijaloga sa samo jednom zemljom.

Rusija je već odgovorila na izvestan način na planove o postavljanju američkog NATO štita u Evropi, raspoređivanjem svojih radarskih i raketnih sistema u oblasti Kaljiningrada, ruske enklave duboko u evropskoj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track