Najnovije vesti

(VIDEO) NESTADE REKA ZA ČETIRI DANA: Krivac je EKSPRESNO otkriven, ali mu ne možemo ništa
Foto: Youtube Screenshot/Storyfull News

Ovo je samo početak

(VIDEO) NESTADE REKA ZA ČETIRI DANA: Krivac je EKSPRESNO otkriven, ali mu ne možemo ništa

Planeta

Smatra se da rekama obično treba nekoliko hiljada godina da promene svoj tok ili da u potpunosti nestanu. Jedna reka u Kanadi pobija sve teorije. Ona je nestala za smo četiri dana!

Otkriven je i krivac za to - klimatske promene. Nestajanje reke uzrokovano je naglim topljenjem glečera u gornjem toku reke. Tako su velike količine otopljene vode probile su novi kanjon. Stoga je reka je umesto prema severu i reci Jukon okrenula se prema jugu i Tihom okeanu.

Prema mišljenju stručnjaka ovaj fenomen je najbolji dokaz klimatskih promena i upozorenje da bi se slična stvar mogla da se dogodi i na drugim područjima. To bi  što bi potpuno promenilo ekosistem i uništilo sav život na nekim područjima.

Na području na kojem je nekad bila reka Slims danas se nalazi samo pesak i prašina.

"Otišli smo tamo sa namerom da izmerimo vodostaj, a na kraju nas je dočekala pustoš", rekao je geolog sa univerziteta u  Illinoisu Džejms Best.

"Nekada se tim područjem prolazilo brodom, a danas po njemu hodamo. Ovo je dramatična promena...Nestanak reke Slim ekspresno je uiecao na ekosistem, pogotovo na riblji svet, a pitanje je i što će biti sa okolnim jezerima.

Prema rečima Besta ovo je samo upozorenje ia de može zamisliti šta će se dogoditi na puno naseljenijim područjima gde su ovakve reke izvor vode, ali i energije.

Stručnjak sa univerziteta Ohajo Loni Tompson upozorio je da se slični fenomeni mogu očekivati na Himalajima, Andama, Aljaski i nekim delovima Kanade.

(Forin Polisi)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Da li je piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...