Najnovije vesti

AMERIKA U ŠOKU: Tramp otkriva tajne o ubistvu Kenedija
Foto: AP

Otvaranje dosijea

AMERIKA U ŠOKU: Tramp otkriva tajne o ubistvu Kenedija

Planeta

VAŠINGTON - Da li će američki predsednik Donald Tramp omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko hiljada tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo predsednika Džona F. Kenedija (JFK) 1963. godine - pitanje je na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Odgovor će da usledi već za nekoliko meseci, a možda i nekoliko nedelja, piše portal "Politiko".Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Tramp ima još nekoliko meseci da razmisli da li će blokirati ili ne obelodanjivanje 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kenedija - događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj istoriji pokrenuo lavinu teroja zavere.

Foto: AP
Foto: AP

Ta dokumenta se nalaze zapečaćena u Nacionalnom arhivu.Ono što se zna o "JFK dokumentima" većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli da rasvetle da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavere oko Kenedijevog ubistva.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće je prošle nedelje rekao za "Politiko" da je Trampova administracija upoznata sa tim zakonom i da sarađuju sa Nacionalnim arhivom da bi se "omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u oktobru".

Foto: AP
Foto: AP

Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenta o Kenedijevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. oktobra ove godine, tačno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona.Tramp, međutim, može da odluči i da ne bude tako. "Politiko" navodi da o ovom pitanju odluku donosi isključivo i samo predsednik SAD.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...