Najnovije vesti

OSNVAČ TVITERA JAVNO SE KAJE: Mislio sam da će svet postati bolji, strašno sam pogrešio
Foto: Printscreen YouTube

Ispovest

OSNVAČ TVITERA JAVNO SE KAJE: Mislio sam da će svet postati bolji, strašno sam pogrešio

Planeta

Osnivač Tvitera i suosnivač Blogera Evan Vilijams izjavio je da je mislio da će "svet automatski postati bolje mesto" zahvaljući slobodi koju pružaju društvene mreže, ali priznaje da je "pogrešio".

"Dok se on nije pojavio, ljudi su imali malo mesta gde su mogli da odu kada su preplavljeni emocijama i ludim idejama, jedino su mogli da napišu pismo nekom listu ili drže pridike košijama", rekao je Vilijams Njujork tajmsu, koji ga je predstavio kao "tipa koji je otvorio Pandorinu kutiju".

 

Ovaj dnevnik Vilijamsa u svetu razvoja komunikacionih tehnologija upoređuje sa dostignućem Johanesa Gutenberga, izumitelja štamparske mašine, u svetu štampanih medija.

 

Evan Vilijams: Problemn s internetom je što nagrađuje ekstreme (Foto: Printscreen YouTube)
Evan Vilijams: Problemn s internetom je što nagrađuje ekstreme (Foto: Printscreen YouTube)

"Mislio sam da kada jednom svi budu u mogućnosti da slobodno govore i razmenjuju informacije i ideje, svet će automatski postati bolje mesto. Pogrešio sam u vezi sa tim", rekao je poznati preduzetnik iz Silikonske doline, koji je član upravnog odbora Tvitera sa najvećim brojem deonica ove kompanije. Vilijams kaže da je "problem s internetom to što nagrađuje ekstreme".

 

"Recimo da se na primer vozite automobilom i vidite sudar. Naravno da ćete pogledati. Svako pogleda. Internet shvati da to znači da svi traže više sudara, pa pokušava da im ih obezbedi", smatra osnivač Tvitera. On tvrdi da mu je cilj da razbije ovu šemu.

 

"Ako naučim da ću, krećući se tim putem, viđati sve više i više sudara, krenuću drugim putem", objašnjava Vilijams.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Kako zaštiti decu od “Plavog kita”?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...